Džonson: Putin je uperio Ukrajini pištolj u glavu

Ruski predsednik Vladimir Putin je uperio pištolj Ukrajini u glavu u naporu da silom promijeni arhitekturu evropske bezbednosti, kazao je danas u Kijevu britanski premijer Boris Džonson, naglašavajući da ne preuveličava pretnju koju predstavlja Rusija.

„Ovo je jasna i neposredna opasnost. Vidimo nagomilavanje velikog broja vojnika, vidimo pripreme za sve vrste operacija koje se sprovode u vojnim kampanjama”, kazao je Džonson, dodajući da će sjutra razgovarati sa Putinom.

„Radi se o cijeloj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturu, i ne treba da sumnjate u ono što ja mislim da predsjednik Purin ovdje pokušava da postigne. Smatram da on, držeći pištolj u uperen glavu i zastrašujući Ukrajinu” pokušava da nas natjera da promijenimo način na koji gledamo na (evropsku bezbjednost).

Zelenski je kazao da vojni sukob Ukrajine i Rusije doveo do opšteg rata u Evropi

Britanski premijer je kazao da će njegova zemlja automatski uvesti sankcije ruski komercijalnim interesima i pojedincima onog trenutka kada dođe do upada u Ukrajinu.

„Od ključnog je značaja da u Moskvi shvate da ćemo sankcije primijeniti po automatizmu. Stoga, onog minuta kada dođe do daljeg upada u suverenu ukrajinsku teritoriju sankcije će stupiti na snagu”, kazao je Džonson.

Govoreći na konferenciji za novinare pored ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Džonson je kazao da će se Ukrajina oduprijeti invaziji.

„U Ukrajini ima 200 000 vojno spremnih muškaraca i žena i oni će pružiti veoma, veoma žestok i krvav otpor. Mislim da roditelji, majke u Rusiji treba da razmisle o toj činjenici i nadam se da će predsjednik Putin skrenuti sa puta konflikta i da ćemo se uključiti u dijalog”.

Zelenski je kazao da vojni konflikt sa Rusijom ne bi uključivao samo Ukrajinu već bi doveo do opšteg rata u Evropi. On je rekao da je sa Džonsonom razgovarao o koracima za obuzdavanje Rusije, dodajući da niko ne može predvidjeti šta će se dalje dešavati u ukrajinskoj krizi.

Izvor: vijesti.me