Džonson se sastao sa evropskim liderima na marginama samita G7

Premijer Velike Britanije Boris Džonson sastao se danas na marginama samita G7 sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom usred sve većih tenzija između Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita.

Džonson i Makron
Džonson i Makronfoto: Reuters

Džonson se danas sastao i sa predsednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

Mišel, Džonson i Fon der Lajen
Mišel, Džonson i Fon der Lajenfoto: Reuters

Samit lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja organizovan je u Kornvolu, na jugozapadu Engleske.

Dve strane su u diplomatskom sukobu oko trgovinskih aranžmana u Severnoj Irskoj, jedinim delom Velike Britanije koji se kopnom graniči sa Unijom.

London i Brisel pokušavaju da se dogovore o “protokolu o Severnoj Irskoj” o kojem se pregovaralo u sklopu istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

Prema tom protokolu koji je stupio na snagu 1. januara kada je Velika Britanija napustila EU, britanska provincija Severna Irska i dalje je u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji robe koja u Sjevernu Irsku stiže iz ostalog dela Velike Britanije.

Cilj tog protokola je izbegavanje fizičke granice između Severne Irske i Irske, članice EU.

Međutim, lokalne vlasti u Severnoj Irskoj sve više izražavaju nezadovoljstvo tim protokolom jer osuđuju de fakto uvođenje granice na Irskom moru usred Velike Britanije.

Izvor: vijesti.me