Džonsonov kabinet: Pregovori o trgovinskom sporazumu sa EU su okončani

Kabinet britanskog premijera Borisa Džonsona saopštio je danas da su pregovori Londona i Brisela o trgovinskom sporazumu okončani.

Džonsonov portparol Džejms Slek rekao je da je EU juče “suštinski okončala pregovora izjavom na samitu u Briselu da dogovora neće biti ako Velika Britanija suštinski ne promeni poziciju”.

Džonson je ranije danas rekao da Velika Britanija mora da se pripremi za razlaz sa EU bez trgovinskog sporazuma ako ne bude suštinske promene pozicije tog bloka 27 zemalja.

Rok za postizanje sporazuma je kraj godine, a dve strane nastavljaju da se međusobno optužuju za neuspeh pregovora.

Džonson je optužio EU da odbija da ponudi Britancima trgovinski sporazum kakav ima s Kanadom, što London želi.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izjavio je juče da će trgovinski pregovori Brisela i Londona biti nastavljeni i posle isteka roka koji je postavio Džonson. Taj rok je istekao juče.

Lideri EU insistiraju da i dalje žele sporazum, ali je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da ne žele “po svaku cenu”. Ona je juče kazala da će Barnije sledeće nedelje otići u London “da intenzivira pregovore”.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU.

Takozvani tranzicioni period ističe 1. januara, a eventualni trgovinski sporazum morao bi pre kraja godine i da bude usvojen u parlamentima.

Izvor: Vijesti.me/BETA