Džozef Bajden podiže poreze za najbogatije

U planu vlade je da subvencioniše vrtiće, porodiljska odsustva i besplatno studiranje na pojedinim državnim fakultetima

Viši porezi za najbogatije da bi se vodila bolja socijalna politika, plan je američke vlade koji bi sledeće sedmice trebalo da bude predstavljen javnosti.

Iako detalji još nisu poznati, „Vašington post” iz izvora u Zapadnom krilu saznaje da će administracija Džozefa Bajdena odvojiti bilion dolara za porodice i obrazovanje. Vlada će subvencionisati odlazak na bolovanje i porodiljsko odsustvo, a predviđene su i dotacije da bi roditelji mogli da decu šalju u vrtiće. U planu je i pomoć za predškolsko obrazovanje i pojedine državne fakultete da bi svima mogli da ponude besplatno studiranje. Trebalo bi i da se produže poreske olakšice za roditelje, što bi za majke i očeve širom Sjedinjenih Država značilo uštedu od 500 milijardi dolara. Prema proceni „Biznis insajdera”, oko 30 miliona američkih porodica sa decom do 17 godina ispunjava uslove za ove beneficije.

Ceo plan bi trebalo da se finansira podizanjem nameta za najimućnije Amerikance. U Demokratskoj stranci predsednikovi planovi za pomoć porodicama uživaju široku podršku. Nova socijalna politika stiže nakon što je Bajden već predložio i da država uloži dva biliona dolara u infrastrukturu. O ovom predlogu Kongres bi tek trebalo da se izjasni. Liberali kontrolišu Predstavnički dom, dok su u Senatu izjednačeni s konzervativcima (50–50). Ovi prvi su ipak u prednosti, jer mogu da računaju na potpredsednicu države Kamalu Haris, koja formalno i predsedava Senatom i koja može da glasa u gornjem domu kad god je to neophodno za usvajanje zakona.

Kako piše „Forbs”, administracija namerava da povisi poreze za domaćinstva koja zarađuju više od 400.000 dolara godišnje. U slučajevima građana koji zarađuju više od milion dolara godišnje to će biti i dvostruko veća globa od one koju su dosad plaćali. Viši finansijski nameti predviđeni su i za prodaju deonica, vila i jahti, kao i za najimućnije naslednike. Republikanci su spremni da podrže finansiranje puteva, aerodroma, rečnih puteva i interneta, ali ne i da u potpunosti podrže Bajdenov infrastrukturni plan, jer smatraju da je „fiskalno neodgovoran”. Sasvim se protive podizanju poreza. Republikanski predsednik Donald Tramp umanjio je globu svima, ali je opšta ocena bila da su najveću korist imali Amerikanci s najdubljim džepovima i njihove korporacije. Republikanska stranka se bori za to da porezi ostanu na nivou na kojem ih je ostavio Tramp.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, 57 odsto stanovnika spremno je da podrži ulaganje u infrastrukturu ako će vlada do novca za ove projekte doći tako što će oporezivati najbogatije građane po višoj stopi.

Bela kuća ne obelodanjuje sve pojedinosti plana, ali dodaje da će predsednik Bajden sve objasniti u govoru pred Kongresom sledeće sedmice. I pored toga što je bio pod pritiskom najprogresivnijeg dela Demokratske stranke da ujedno proširi državno zdravstveno osiguranje, Bajden je iz ovog paketa finansijske pomoći izostavio zdravstvo, zbog čega se neće umanjiti ni cena propisanih lekova. Ipak, kako saznaje sajt „Hil”, predsednik će pomenuti ove mere kao ciljeve svoje buduće politike. Tu spada i reforma policije, koja godinama trpi pritisak zbog preterane upotrebe sile, posebno kad beli policajci usmrćuju Afroamerikance.

Izvor: politika.rs