ECB neće povećavati kamatne stope u 2022.

Šanse da Evropska centralna banka (ECB) naredne godine poveća kamatne stope malo su verovatne, saopštila je njena predsednica Kristin Lagar i dodala da će brzo preduzeti mere za borbu protiv povišene inflacije ukoliko to bude neophodno.

“Kada budu ispunjeni uslovi i dobijemo nove smernice, nećemo oklevati da reagujemo”, najavila je Lagar u onlajn intervjuu za Rojters, prenosi Capital.ba.

Ona je to kazala svega nekoliko dana nakon što su podaci pokazali da su u novembru potrošačke cijene u eurozoni porasle 4,9 odsto, što je najbrži rast od kada su zemlje EU objedinjene istom valutom, a stopa inflacije u Njemačkoj skočila na šest odsto.

Osim toga, treba napomenuti da je ove sedmice predsjednik američke centralne banke, Džerom Pauel, naveo da se skok inflacije više ne može smatrati “trenutnim”.

Lagar je u petak objasnila da je trenutni rast cijena privremen, te da se EU i Sjedinjene Američke Države (SAD) u tom smislu ne mogu porediti. Prema njenim riječima, rast inflacije će vjerovatno biti usporen sljedeće godine, kada se izgube posljedice udara na tržišne takse u Njemačkoj do koga je došlo prošle godine i kada oslabi pritisak visokih cijena energenata.

Izvor: vijesti.me