EK razmatra uvođenje hitnih odobrenja za vakcine protiv kovida

Evropska komisija saopštila je danas da razmatra uvođenje hitnih odobrenja za vakcine protiv kovid-19 kao bržu alternativu rigoroznijim uslovnim dozvolama za promet koje su se do sada koristile.

Taj potez bi označio veliki pomak u pristupu odobravanja vakcina jer bi to podrazumevalo korišćenje procedure koju je EU smatrala opasnom, a koja je pre nego što je izbila pandemija kovid-19 bila rezervisana samo za izuzetna odobrenja na nacionalnom nivou lekova za terminalno bolesne pacijente, ukljucujući obolele od karcinoma, preneo je Rojters.

Potencijalna promena dolazi u trenutku kada je izvršna vlast EU i Evropska agencija za lekove pod sve većim pritiskom zbog onoga što neki smatraju da je sporo odobravanje vakcina, zbog čega je došlo do sporije vakcinacije građana u zemljama članicama EU u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama i bivšom članicom EU Britanijom.

“Spremni smo da razmotrimo s državama članicama sve moguće načine da se zaista ubrza odobravanje vakcine”, rekao je portparol Evropske komisije na konferenciji za novinare. Jedna od opcija može biti hitno odobravanje vakcina na nivou EU sa podeljenom odgovornošću među državama članicama, istakao je portparol, dodajući da bi rad na ovome mogao da počne veoma brzo ako bi vlade EU podržale tu ideju.

Istočnoevropske države Mađarska, Slovačka i Češka odobrile su rusku i kinesku vakcinu hitnim nacionalnim procedurama. Britanija je, takođe, upotrebila hitnu proceduru za odobravanje vakcina protiv kovid-19.

Izvor: tanjug