EK upozorila Mađarsku na diskriminaciju

Evropska komisija pismom je upozorila Mađarsku na nedozvoljenu diskriminaciju ljudi na bazi nacionalnosti, nakon informacija da su Česi, Slovaci i Poljaci izuzeti iz novih mera o zabrani ulaska u Mađarsku.

„Zabrinuti smo jer postoji jasna indikacija o diskriminaciji između EU građana. To se ne sme događati u okviru pravila EU o slobodnom kretanju”, rečeno je u Evropskoj komisiji.

Mađarska je danas jednostrano zatvorila svoje spoljne granice kako bi sprečila novi talas epidemije koronavirusa, prenosi Tanjug.

Istovremeno, u Briselu navode da Mađarska o svojim novim merama na granicama nije obavestila niti zemlje članice niti Evropsku komisiju iako je koordinacioni sastanak održan prošlog petka.

Komisija zahteva formalizaciju EU pravila o boljoj koordinaciji i harmonizaciji mera graničnih kontrola među zemljama članicama.

„Restrikcije koje se odnose na slobodno kretanje unutra EU moraju biti koordinisane, korišćene samo kao krajnje neophodne, proporcionalne i nediskriminatorne. To su osnove za odluke zemalja članica”, navode u Komisiji.

Dodaje se da građani moraju da dobiju jasne i sveobuhvatne informacije kako o restrikcijama i merama kao što su zabrana ulaska, formulari za popunjavnje prilikom ulazaka, ali i zahtevima za testove, samoizolaciju ili karantin.

U Briselu ponavljaju stav da zatvaranje granica nije efikasna mera za borbu protiv pandemije i navode da će se o merama na spoljnim, ali i unutrašnjim granicama EU razgovarati na sastanku ambasadora EU koji će se sastati 2. septembra u Briselu.

Iz nemačkog predsedavanja EU Tanjugu je prošle nedelje najavljeno da će na dnevnom radu biti ažuriranje liste trećih zemalja kojima je, na osnovu epidemiološe situacije, omogućen slobodan ulazak u EU, ali da se ne očekuju „promene na listi”.

Lista trenutno obuhvata 11 zemlja, a Srbija je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, sa nje skinuta 15. jula.

Izvor: politika.rs