Eksperti UN optužili Madura za zločine protiv čovečnosti u Venecueli

Nezavisni stručnjaci koje je angažovalo najviše telo UN za ljudska prava tvrde da je vlada venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura počinila zločine protiv čovečnosti.

Stručnjaci su objavili oštar, detaljni izveštaj u kojem se kaže da oni koji su počinili zločine sa ciljem gušenja opozicije, uključujući hapšenja, nestanak osoba, mučenja, ubistva moraju da odgovaraju.

Izveštaj je prošle godine naručio Savet za ljudska prava u kome je 47 država, koji podržava Ujedinjene nacije. Nalazi, zasnovani na skoro 3.000 slučajeva koji su istraženi ili ispitani, zaključili su da su Maduro i njegovi ministri odbrane i unutrašnjih poslova bili upoznati sa zločinima koje su počinile snage bezbednosti i obaveštajne agencije.

Dalje se navodi da su vlasti na visokom nivou imale i moć i nadzor nad snagama i agencijama, što najviše zvaničnike čini odgovornim.

Čini se da će izveštaj još da pojača međunarodnu i domaću kritiku Madurove vlade, koje prate dešavanja u zemlji opterećenoj velikom inflacijom, nasilnim akcijama i egzodusom miliona Venecuelanaca koji su pobegli u susedne zemlje kako bi izbegli previranja otkako je on preuzeo vlast 2013. godine.

Madurova vlada je pod sve većim političkim pritiskom Sjedinjenih Država i desetina drugih zemalja koje političara Huana Gvaida smatraju legitimnim liderom Venecuele.

Izvor: Vijesti.me/BETA