Eksplozije u fabrici “Sloboda” u Čačku, evakuisani radnici i građani

U namenskoj (vojnoj) industriji “Sloboda” u Čačku, koja između ostalog proizvodi municiju, došlo je do serije eksplozija u petak oko 1.30 sati, javljaju mediji u Srbiji.

RTS javlja da uzrok nesreće još uvek nije poznat, ali da je stuacija do jutra počela da se smiruje. Svi radnici su evakuisani, kao i građani koji žive u blizini fabrike i nema povređenih. Vatrogasci čekaju da se steknu uslovi kako bi ušli u fabriku.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je za RTS da nema žrtava i povređenih i da je oko šezdeset radnika radilo u trećoj smeni i da su svi odmah evakuisani. Oko pola tri evakuisana su i četiri radnika koja su se sklonila u podrum.

On je izjavio da je dobro da se eksplozija i požar nisu dogodili u proizvodnim halama.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za RTS da se eksplozija desila u magacinu gotovih proizvoda, ne u samoj proizvodnji, što je ocenio kao srećnu okolnost.

“Razmatrano je da se evakuiše značajni deo Čačka, ali nije bilo potrebe. Nakon 24 sata od poslednje detonacije, vatrogasci će moći da uđu”, kaže Vulin i naglašava da je najbitnije da sve bude bezbedno.

Mediji javljaju da su povremene detonacije mogle da se čuju i do 8 sati ujutro.

Izvor: glasamerike.net