EMA: Istraga traje,ubeđeni smo u dobrobit AstraZeneka vakcine

Evropske agencije za lekove (EMA) objaviće u četvrtak svoj zaključak i eventualne preporuke kada je reč o upotrebi i mogućim neželjenim posledicima vakcine AstraZeneka protiv Kovid-19. “Dok traje istraga mi smo i dalje snažno ubeđeni da dobrobiti vakcine Astra Zeneka u sprečavanju infekcije Kovid-19 i hospitalizacije prevazilaze rizike od neželjenih efekata”, rekla je danas izvršna direktorka EMA, Emer Kuk.

Kuk napominje da se bezbednost vakcine AstraZenka nalazi u žiži interesovanja EU zbog eventualne povezanosti sa stvaranjem krvnih ugrušaka kod osoba koje su primile ovu vakcinu. “Od velike je važnosti da se proceni svaki mogući neželjeni efekat vakcine. Pregledali smo preliminare rezeltate o stvaranju krvih ugrušaka kod osoba koje su primile AstraZeneku i jasno smo rekli da su dobrobit od vakcine i dalje pozitivne. Dobijamo dodatne informacije o mogućim nežejenim efektima koje razmatramo sa ekspertima iz različitih oblasti”, kazala je Kuk.

Ona naglašava da je prioritet EMA bezbednost vakcine i informisanje javnosti EU o tome. Dodaje da ovakva situacija ”nije neočekivana” i da kada se ”vakcinišu milioni ljudi, neizbežno je da dođe do retkih ozbiljnijih incidenata nakon vakcinacije”. ”Naša uloga je da procenimo svaki slučaj ponaosob i ustanovimo da li zaista postoji neželjeni efekat vakcine ili je to slučajnost”, rekla je Kuk.

Ona je najavila da će se eksperti danas sastati vanredno i ponovo u četvrtak, 18. marta, kako bi došli do konačnog zaključka o svim prikupljenim informacijma i kako bi dali savet o eventualnim daljim akcijama. ”Javnost ćemo odmah obavestiti o tome”, kaže Kuka. Izvršna direktorka EMA navodi da je važno da se javnost što pre obavesti o nalazima istrage, ali i da se do rezulatat može doći tek nakon temeljne istrage zasnovane na naučnim osnovama. ”Do ovog trenutka nema dokaza da vakcina izaziva ova stanja. To se nije pojavilo u kliničkim ispitivanjima gde su i oni koji su dobili vakcinu i oni koji su primili placebo pokazali nizak stepen zgrušavaja krvi, a broj vakcinisanih koji je prijavio tokve probleme, ne prelazi nivo prijavljenih ugrušaka u opštoj populaciji”, zaključuje Kuk.

U EMA zaključuju da vakcine protiv Kovid-19 nastavljaju da štite građane od infekcije i procena je da su sve četiri vakcine, koje je odobrila EMA, kvalitetne i bezbedne.

Izvor: tanjug