EMA još bez preporuke za četvrtu dozu vakcine

 Evropska agencija za lekove (EMA) navodi da i dalje nema podataka o „potrebi i značaju” primanja četvrte doze postojećih vakcina protiv Kovid19 kod opšte populacije.

Evropski regulator za lekove ostavlja prostor za promenu preporuke kada je reč o četvrtoj dozi, ali i poziva faramaceutske kompanije da rade na ažuriranju sastava postojćih vakcina protiv Kovid-19.

„Prozvođači vakcina se ohrabruju ne samo da rade na ažuriranju efikasnosti vakcine na Omikron soj, već i da razmotre razvoj biovalentnih ili multivalentnih vakcina koji bi bile efikasne protiv više sojeva korona virusa i efikasnije od postjećih monovalentnih vakcina”, kaže doktor Marko Kavaleri ispred EMA.

Na redovnoj konferenciji za medije u sedištu EMA navode da je epidemiološka situacija širom Evrope „zabrinjavajuća”, posebno u pogledu sve većeg broja zaraženih koji izaziva dominantan i izuzetno prenosiv Omikron soj korona virusa.

„Iako Omikron pokazuje mogućnost da „zaobiđe” imunoloski sistem dobijen vakcinacijom, trenutne vakcine nastavljaju da daju značajnu zaštitu od hospitalizacije i teških oblika bolesti posebno nakon dobijanja buster doze”, navodi Kavaleri.

On dodaje da je do sada buster dozu primilo svega 40 procenata odraslih u EU, a da oko 20 procenata Evropljana nema ni kompletnu primarnu vakcinaciju.

Iako iz EMA pozivaju sve koji mogu da prime buster da to učine što pre, naglašava se i da primanje više buster doza u kratkom vremenskom razmaku ne bi bilo održivo na duže vreme.

Ocenjuje se da bi ponovne kampanje vakcinacije bile izazovne za organizovanje svakih par meseci, a da bi došlo i do opšteg zamora društva u pogledu vakcinacije.

„Isto tako, u slučaju više buster doza datih u kratkom vremenskom razmaku može doći do smanjenja nivoa antitela koja se dobija vakcinacijom zbog neophodnog vremenskog perioda da se antitela izgrade”, kažu u EMA

U slučaju nephodnog dodatnog vakcinisanja, posebno ranjivih grupa, EMA poziva da to bude sinhronizovano sa pojavom gripa i prehlada kako bi se imuni sistem podigao u trenutku kada je najpotrebnije, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs