Erdogan: Mi smo neodvojivi deo Evrope i najjača članica NATO-a

Predsednik Republike Turske Redžeo Tajip Erdogan poručio je u nedelju kako Turska sebe smatra neodvojivim delom Evrope.

Erdogan se putem video konferencije obratio na 7. redovnom kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) za gradove Isparta, Burdur, Gumushane, Kastamonu i Sinop. “Mi smo narod koji je hiljadama godina čuvao čvrste veze s Istokom i uvek bio okrenut prema Zapadu”, poručio je Erdogan, te dodao: “Na širokom geografskom području ostavili smo počast kao predstavnici pravednosti, stoljećima smo bili poveznica različitih kultura i civilizacija.”

Podvukao je takođe, kako Osmansko carstvo, i kada se izuzme period pre toga, u Evropi ima svoju prošlost od 600 godina. “Mi i danas sebe smatramo neodvojivim delom Evrope. Oduvek smo bili najjača članica Zapadnih saveza, posebno NATO-a. Sve dok nas ne primoraju da tragamo na drugim mestima, naš izbor je uvek bio Zapad, od odbrane do trgovine”, poručio je Erdogan.

Ipak, kako je podvukao, to ne znači da će Turska pognuti glavu pred otvorenim napadima na zemlju i njen narod, nepravdama pod različitim maskama i dvostrukim standardima. “Uprkos  svemu, verujemo da nemamo problem niti s jednom zemljom niti institucijom koji nije moguće rešiti politikom, dijalogom i pregovorima. Zbog toga, pozivam EU, ispunite svoja obećanja, od punopravnog članstva do pitanja izbjeglica, dopustite nam da zajedno uspostavimo bližu i učinkovitiju saradnju”.

Izvor: vijesti.me/beta.rs