Erdogan o kiparskom pitanju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je vreme da se iznese realističan predlog za rešenje kiparskog pitanja s dve države, smatrajući da su parametri sadašnjih pregovora neodrživi.

Kipar je podeljen nakon turske invazije 1974. podstaknute kratkim državnim udarom uz podršku Grčke. Evropska unija primila je Kipar 2004. u punopravno članstvo, a predstavlja ga međunarodno priznata vlada kiparskih Grka na jugu ostrva.

Na severu ostrva proglašena je Turska Republika Severni Kipar koju priznaje samo Turska.

Poslednji pokušaj ujedinjenja ostrva propao je sredinom 2017. Dve strane međusobno su se optužile za neuspeh, podseća Hina.

Ankara optužuje Evropsku uniju da je prekršila zakone primivši samo kiparske Grke.

“Nikakav rezultat ne može se postići trenutnim parametrima”

Govoreći na konferenciji za novinare s novoizabranim predsednikom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom u Ankari, Erdogan je rekao da je pristup kiparskih Grka blokirao dosadašnje pokušaje da se pronađe rešenje.

“Mora se shvatiti da se nikakav rezultat ne može postići po postojećim parametrima nakon pregovaračkog procesa koji traje više od pola veka”, rekao je.

“U ovoj fazi verujemo da će pokretanje pregovora na osnovi federacije biti gubitak vremena. Verujemo stoga da se rešenje s dve države sada mora izneti na sto kroz realistični predlog.”

Turska je već ranije kazala da je rešenje s dve države potrebno kako bi se rešilo kiparsko pitanje, ali optužuje vladu kiparskih Grka da ne želi pregovarati.

Tatar je kazao da je turski predlog da se održi neformalan sastanak između Turske, Severnog Kipra, kiparskih Grka, Grčke i UN-a “posljednja prilika” za dogovor.

Ranije ovog meseca Severni Kipar je djelimično otvorio priobalni grad Varošu, ograđeno letovalište napušteno na ničijoj zemlji od 1974, što su kritikovali SAD, Grčka i kiparski Grci.

Erdogan, koji je kazao da će posetiti Severni Kipar 15. novembra, rekao je da želi tamo imati piknik.

Izvor: vijesti.me