Erdogan: Zaštita naftnih polja važnija od zaštite i bezbednosti dece u Siriji

Erdogan, u čijoj državi je smešteno 3,7 miliona sirijskih izbeglica, najveća izbeglička populacija u svetu, rekao je da bi više od 600.000 izbeglica trebalo da se dobrovoljno pridruži njima od oko 371.000 koji su već u „mirovnoj zoni“ na severu Sirije, iz koje je Turska isterala kurdsku miliciju

Erdogan juče u Ženevi
Erdogan juče u Ženevi (Foto: Salvatore Di Nolfi/AP)

Predsednik Turske Tajip Erdogan pozvao je juče svetske sile da joj pomognu da uskoro preseli milion sirijskih izbeglica, optuživši vlade da mnogo brže deluju da bi zaštitile sirijska nafta polja nego njenu decu, prenio je Rojters.

Erdogan, u čijoj državi je smešteno 3,7 miliona sirijskih izbeglica, najveća izbeglička populacija u svetu, rekao je da bi više od 600.000 izbeglica trebalo da se dobrovoljno pridruži njima od oko 371.000 koji su već u „mirovnoj zoni“ na severu Sirije, iz koje je Turska isterala kurdsku miliciju.

„Mislim da preseljenje može lako dostići milion za kratak period“, rekao je Erdogan na Globalnom forumu o izbeglicama u Ženevi.

Jan Egeland, generalni sekretar Norveškog saveta za izbeglice, izrazio je sumnju u taj plan.

On je rekao da je Turska daleko ispred u smislu prema izbeglicama, ali da je pogrešno preseljavati arapske izbeglice u oblasti gde su ranije živeli Kurdi.

„Nadam se da se to neće desiti, zaista. To ne bi trebalo da se desi“, rekao je Egeland za Rojters.

Turska je saopštila da očekuje da sirijski Kurdi koji su izbegli u Tursku, kojih ima oko 300.000, budu prvi koji će se vratiti u oblast između pograničnih gradova Ras a Ain i Tel Abjad.

Filipo Grandi, visoki komesar UN za izbeglice, rekao je da povratak mora biti na dobrovoljnoj osnovi i pozvao sirijske vlasti da im omoguće prisustvo u oblastima gde se ljudi vraćaju.

Erdogan je rekao da je Turska potrošila više od 40 milijardi dolara za izbeglice i kritikovao Evropsku uniju, koja je obećala skoro šest milijardi eura, da nije poslala ni polovinu te sume.

Evropska komisija je saopštila da je posvećena realizovanju te pomoći.

„Nažalost, napori koji su uloženi u zaštitu naftnih polja, izostali su kada je u pitanju zaštita i bezbednost dece u Siriji“, rekao je Erdogan. Rojters navodi da je to uvijena kritika na račun SAD, koje su požurile da zaštite nafta polja Sirije nakon povlačenja Islamske države.

Izvor: vijesti.me