EU da traži manju cenu za remdesivir

Evropska unija bi trebalo ponovo da pregovara o uslovima ugovora koji je potpisala sa kompanijom “Gilead” za polugodišnje snabdevanje lekom remdesivir nakon što je dao loše rezultate u velikom ispitivanju, kazali su juče eksperti.

U udarcu za jedan od malobrojnih lekova koji se koristi protiv kovida-19, ispitivanje “Solidarnosti” koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokazalo je juče da remdesivir imalo malo ili nimalo uticaja na šanse pacijenata da prežive tu respiratornu bolest.

Rezultat ispitivanja je otkriven nedelju nakon što je Evropska komisija objavila do sada najveći ugovor sa “Gileadom” o nabavci pola miliona doza antivirusnog leka po ceni od 2.070 eura po terapiji. “Gilead” je saopštio da je to standard za bogate države.

Evropska komisija “mora da predoči razloge zbog kojih je žurila da zaključi ugovor sa ‘Gileadom’ i da ga preispita nakon otkrića ‘Solidarnosti’”, rekao je Janis Natsis, koji zastupa organizacije pacijenata u odboru Evropske agencije za lekove (EMA).

EU je objavila 8. oktobra da je sa američkom kompanijom potpisala ugovor o nabavci u ime 27 članica i deset partnerskih država.

SZO je saopštila da je “Gilead” znao za rezultate ispitivanja od 6. oktobra.

Iz kompanije je rečeno Rojtersu da su krajem septembra od SZO dobili “uveliko redigovani dokument” koji je sadržao različite informacije od finalnog dokumenta koji je juče objavljen.

Komisija EU je donela odluku nakon što su članice EU upozorile na nestašice remdesivira u bolnicama usled novog talasa zaraze kovidom-19 širom Evrope. Rojters piše da ugovor ne obavezuje države da kupe remdesivir, iako ih vezuje za dogovorenu cenu.

Terapija remdesivirom, kojim je lečen i predsednik SAD Donald Tramp, obično se sastoji od šest doza.

“Gilead” je saopštio da ne planira da menja cenu lijeka za bogate države nakon ispitivanja SZO, koje je ta kompanija dovela u pitanje.

“U situaciji smo vanrednog stanja u javnom zdravstvu – moramo ne samo da ulažemo unapred u razvoj vakcina, već i u pristup terapiji”, rekao je portparol Evropske komisije.

Dodao je da će EMA provjeriti rezultate “Solidarnosti” i podatke dostupne iz drugih studija o lečenju kovida “kako bi videli da li su potrebne bilo kakve promene načina na koji se ti lekovi koriste”.

On, međutim, nije komentarisao da li je EU znala za rezultate ispitivanja prije nego što je potpisala ugovor sa “Gileadom”.

“Zašto plaćati milijardu evra za lek koji ne utiče na preživljavanje”, kazao je Endru Hil sa Odseka za farmakologiju na Univezitetu Liverpul.

On je rekao da se generičke verzije tog leka koji se proizvodi u Indiji prodaju po 200 evra za dozu.

Izvor: vijesti.me