EU donirala Srbiji 7,5 miliona evra za borbu protiv korona virusa

Evropska unija je hitno odobrila Srbiji 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava za borbu protiv korona virusa, saopštio je EU info centar.

Sporazum o pomoći danas su u Beogradu potpisali šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Fabrici je rekao da je EU u januaru i februaru, posle izbijanja epidemije korona virusa u Kini, poslala 60 tona medicinske opreme.

„Ovaj virus ne zna za granice i zato moramo da pokažemo solidarnost jedni prema drugima. Kad god nas Srbija pozove, mi smo tu”, kazao je Fabrici.

Joksimović je, kako se navodi, potvrdila da će Srbija moći da dobije medicinsku opremu iz zaliha koje će biti napravljene u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu, a planirana vrednost zaliha procenjuje se na 50 miliona evra.

„Od prvog dana smo u kontaktu s Evropskom unijom. Prva dva od 7,5 miliona evra bespovratne pomoći od EU potrošićemo na prevoz medicinske opreme iz Kine i Indije”, kazala je Joksimović.

EU je u prethodnih 20 godina donirala više od 200 miliona evra i dala kredite u iznosu od 250 miliona drugima da bi sistem zdravstvene zaštite u Srbiji učinili jačim, navodi se u saopštenju.

Prošlog meseca EU je organizovala i platila evakuaciju pet srpskih državljana koji su bili zaglavljeni u kineskom gradu Vuhanu, odakle se korona virus proširio, i najugroženijim oblastima Azije.

Sredstvima Unije, kako se navodi, opremljene su bolnice, laboratorije, instituti za javno zdravlje i zavodi za transfuziju krvi.

Unija je takođe obezbedila 252 ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 isporučeno sa transportnim respiratorima. Samo za taj projekat EU je donirala 8,7 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Na početku epidemije korona virusa, EU je koordinisala i sufinansirala isporuku sanitetskog materijala Kini kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu. Unija je isporučila Kini više od 56 tona zaštitne opreme, uključujući milione maski, zaštitnih odela i sredstava za dezinfekciju.

Izvor: politika.rs