EU izdvaja milijardu evra za pomoć Avganistanu

EU će izdvojiti milijardu evra za podršku narodu Avganistana i susedne zemlje, a u cilju rešavanja hitnih potreba u zemlji i regionu, najavljuju u Evropskoj komisiji.

U EK navode da se društveno ekonomska situacija u Avganistanu pogoršava, što dovodi stotine hiljada Avganistanaca u opasnost približavanjem zime i da humanitarna pomoć neće biti dovoljna za sprečavanje gladi i velike humanitrane krize.

Predsednica EK, Ursula fon der Lajen, naglašava da se mora učiniti sve kako bi se sprečio “humanitarni i ekononomski kolapas u Avganistanu”.

“Jasni smo u pogledu naših uslova za bilo kakav angažman sa avganistanskim vlastima. Ali avganistanski narod ne bi trebao platiti cenu akcija talibana. Zato je ovo paket podrške avganistanskom narodu i susedima zemlje koji su mu prvi pružili pomoć”, rekla je Lajen, prenosi Tanjug.

U EU dodaju da pomoć narodu Avganistana podrazumeva i legalne puteve zaštite u EU, uključujući i bezbedan prolaz Avganistanaca povezanih sa EU i njenim državama članicama i ugroženim grupama, kao što su branioci ljudskih prava, žene, novinari, aktivisti civilnog drušva, policija,sudije i njihove porodice.

Komisija kaže da će u dugorocnom periodu finansiranjem podrzati one države članice koje odluče da prime Avganistance u riziku.

Izvor: politika.rs