EU pozvala BiH da pred zimu hitno pomogne migrantima

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini izrazila je zabrinutost zbog situacije u vezi sa migracijama u toj zemlji, upozorivši da je humanitarna kriza rezultat neaktivnosti vlasti u BiH.

“Vremenski uslovi ozbiljno ugrožavaju živote više od 2.000 osoba koje spavaju napolju u teškim uslovima i 1.300 osoba smeštenih u privremenom objektu Lipa koji je neprikladan za zimu, jer vlasti nisu obezbedile neophodne uslove”, saopštila je Delegacija EU u BiH.

Takvo stanje utiče na celokupnu bezbednosnu situaciju, kao i na humanitarnu krizu, u vreme pandemije KOVID-19.

“Rešenja postoje i EU je spremna pružiti podršku Bosni i Hercegovini u preduzimanju potrebnih aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Delegacija EU je vlasti Bosne i Hercegovine pozvala da izbeglice i migrante iz objekta Lipa premeste  u prihvatni centar “Bira” u Bihaću, koji finansira EU, a koji su kantonalne vlasti nezakonito ispraznile 30. septembra ove godine.

Prihvatni centar “Bira” spreman je za prihvat izbeglica i migranata.

Navodi se da bi vlasti Bosne i Hercegovine trebalo da ispune svoje opredeljenje da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama kod Tuzle, kako bi obezbedile sklonište svima kojima je potrebno tokom zime.

“EU je pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini za bolje upravljanje migracijama i azilom, te za pomoć gradjanima u suočavanju s ovom izazovnom situacijom”, naglašava se u saopštenju.

Delegacija EU u BiH je pozvala vlasti da deluju krajnje hitno kako bi se spasli životi, dodavši da će EU i dalje biti uz sve gradjane i podržavati vlasti BiH u suočavanju s izazovnom situacijom.

Izvor: beta.rs