EU pozvala SAD da preispitaju odluku o prekidu veza sa SZO

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednosti Žozep Borelj pozvali su danas SAD da “preispitaju svoju odluku” o prekidu veze sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, saopštila je Evropska službe za spoljne poslove (EEAS).

“Suočeni sa globalnom prijetnjom koronavirusa, došlo je vreme da se ojača saradnja i pronađu zajednička rešenja. Treba izbjegavati akcije koje slabe međunarodne rezultate. U tom kontekstu, mi pozivamo SAD da preispitaju svoju najavljenu odluku”, navodi se u zajedničkom saopštenju evropskih zvaničnika.

Ursula fon der Lajen i Borelj dodali su da SZO treba i dalje da bude u mogućnosti da predvodi “međunarodni odgovor na pandemije, sadašnje i buduće”, navodeći da je zbog toga neophodno i veoma potrebno “učešće i podrška svih”. Američki predsednik Donald Tramp saopštio je u petak uveče da SAD prekidaju veze sa SZO, koju od početka pandemije koronavirusa optužuje da je suviše popustljiva prema Kini. “Pošto nisu uspeli da sprovedu neophodne i tražene reforme, danas okončavamo veze sa SZO i sredstva ćemo preusmeriti na druge svetske i hitne potrebe javnog zdravlja koje to zaslužuju”, rekao je Tramp novinarima. SAD su najveći pojedinačni finansijer SZO sa oko 450 miliona dolara godišnje.

Izvor: vijesti.me