EU produžila ekonomske sankcije Rusiji

 Savet EU danas je odlučio da produži sankcije usmerene na određene ekonomske sektore Ruske Federacije za još šet meseci, do 31. januara 2022. godine, objavljeno je u Briselu.

Ekonomske sankcije EU prvi put su uvedene 31. jula 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje su destabilizovale situaciju u Ukrajini.

Sankcije su pojačane u septembru 2014. godine, a u martu 2015. Evropski savet se složio da njihovo trajanje poveže sa potpunom primenom sporazuma iz Minska.

Na junskom sastanku u Briselu, lideri EU su ocenili da Rusija ne ispunjava u potpunosti dogovor iz Minska, pozvali je da to učini i doneli odluku o produžetku ekonomskih sankcija na još šest meseci.

Sankcije ograničavaju pristup određenim ruskim bankama i kompanijama na tržištu kapitala EU i zabranjuju finansijsku pomoći i posredovanja prema ruskim finansijskim institucijama, prenosi Tanjug.

Mere zabranjuju direktan ili indirektan uvoz, izvoz ili prenos celokupnog odbrambenog materijala i uspostavljaju zabranu robe dvostruke namene za vojnu upotrebu ili vojne krajnje korisnike u Rusiji.

Sankcije dalje ograničavaju pristup Rusije određenim osetljivim tehnologijama koje se mogu koristiti u ruskom energetskom sektoru, na primer u proizvodnji i istraživanju nafte.

Pored ekonomskih sankcija, EU je uvela i različite vrste mera kao odgovor na „rusku ilegalnu aneksiju Krima i grada Sevastopolja i namernu destabilizaciju Ukrajine”.

Tu spadaju: diplomatske mere, pojedinačne restriktivne mere (zamrzavanje imovine i ograničenja putovanja) i posebna ograničenja ekonomskih odnosa sa Krimom i Sevastopoljem.

Izvor: politika.rs