EU protiv ”trke” sa SAD oko vakcine za COVID19

Povodom najava da su SAD ”prve u redu” za dobijanje vakcine protiv COVID19 koju razvija francuska kompanija ”Sanofi”, iz Brisela poručuju da u pitanju nije ”trka” i pozivaju administraciju u Vašingtonu da se priključi globalnim naporiima u istraživanju, proizvodnji i distribuciji buduće vakcine.
Nakon najava francuskog faramaceutskog giganta ”Sanofi” da će dati primat američkom tržištu prilikom isporuke vakcine protiv COVID19, jednom kada vakcina bude razvijena, iz EU stiže oštra kritika.
Francusko ministrstvo finasija upozrava da je ovakva odluka francuske kompanije ”neprihvatljiva” i pored činjenice da je istraživanje vakcine delom finansirano od strane američkog Centra za biomedicinsko napredno istraživanje i razvoj.
Sa druge strane, Brisel svoju poruku upućuje Vašingtonu kome ovo nije prvi put da pokušava da finansijskim sredstvima stekne pravo prvenstva na buduću vakcinu protiv korna virusa.
”EU insistira na solidarnosti i bliskoj saradnji kao najefikasnijem odgovoru na COVID19.Vakcina protiv COVID19 trebalo bi da bude opšte javno dobro i da bude univerzalno dostupna”, kaže portparol Komisije Stefan de Kersmaker.
U Briselu podsećaju da su na donatorskoj konfrenciji organizovanoj od strane EU partneri širom sveta sakupili 7,4 milijarde evra kako bi se obezbedila globalna dostupnost vakcine, dijagnostike i tretmana za COVID19.
”Na donatorskoj konfrenciji učetvovalo je 40 zemalja širom sveta, a bili su prisutni i neki američki učesnici. Nadamo se da će se u ovaj globalni odgovor uključiti i američka administracija”. navode u Briselu.
Dodaje se da šta god SAD budu odlučile, EU strategija u pogledu zajedničke saradnje na globalnom odgovoru protiv pandemije COVID19 neće biti promenjena.
Na međunarodnoj donatorskoj konfrenciji održanoj 4. maja u organizaciji EU od velikih svetskih igrača nisu učetvovale jedno SAD i Rusija.
U Evropskoj komisiji kažu da su fransuskoj kompaniji ”Sanofi”, pored pomoći koju dobija od nacionalnih vlasti na raspolaganju i namenski programi EU za finasiranje istraživanja i razvoja.
U ”Sanofi” navode da bi u drugoj polivini 2020. godine moglo do dođe do kliničkih ispitivanja vakcine, koja bi, ukoliko se pokaže uspešna,mogla da bude na tržištu u drugoj polobvini 2021. godine.
Evropska komisija je preko Evropske investicione banke u aprilu obezbedila 80 miliona evra za nemačku framaceutsku kompaniju ”Kjurvak” koja takođe radi na istraživanju vakcine protiv COVID19.
Do ovakvog angažamana Brisela je došlo nakon izveštaja nemačkih medija o nastaojanju američkohg predsednika Donalad Trampa da kod ”Kjurvaka” obezbedi eksluzivni pristup za eventualnu buduću vakinu protiv COVID19.

Izvor: tanjug