EU, Rusija i Nemačka osudile Trampove sankcije u vezi sa Severnim tokom 2

Evropska unija osudila je američke sankcije protiv firmi koje učestvuju u izgradnji gasovoda Severni tok dva. Sankcije je osudila i nemačka vlada kao i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je sinoć predlog zakona o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u koji su uključene sankcije za Severni tok 2, gasovod koji se gradi za transport ruskih zaliha plina direktno u Nemačku ispod Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu.

Evropska komisija analizira moguće posledice američkih sankcija, rekao je portparol EU.

“Cilj Komisije je uvek bio da osigura da Severni tok dva radi transparentno sa odgovarajućin nivoom pravnog nadzora”, rekao je on. Nemačka vlada osudila je danas američke sankcije protiv gasovoda Severni tok dva, ocenivši da se radi o “mešanju u unutrašnje stvari” zemlje.

“Vlada odbacuje te ekstrateritorijalne sankcije. One pogadjaju nemačke i evropske kompanije i predstavljaju mešanje u naše unutrašnje stvari”, rekla je Ulrike Demer portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel u saopštenju.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova rekla je danas da američke sankcije protiv kompanija povezanih sa izgradnjom gasovoda Severni tok dva, sprečavaju druge zemlje da razvijaju svoju privredu.

“Jedna država sa javnim dugom od 22.000 milijardi dolara zabranjuje solventnim zemljama da razvijaju svoju realnu privredu”, rekla je Marija Zaharova na svojoj Fejsbuk stranici osudjujući “američku ideologiju koja ne podnosi svetsku konkurenciju”. “Uskoro će nam zabraniti da dišemo”, dodala je ona.

Vašington smatra da će taj gasovodi povećati zavisnost Evropljana od ruskog gasa i povećati uticaj Moskve. EU sa druge strane snažno osuđuje mešanje SAD-a u njenu energetsku politiku.

Izvor: Beta/N1