EU šalje Ukrajini 1,2 milijarde evra pomoći

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, navila je danas novi paket evropske finansijske pomoći od 1,2 milijarde evra.

Lajen je u vanrednom obraćanju iz sedišta EK u Briselu naglasila da EU stoji uz Ukrajinu u „trenutnim teškim okolnostima” i podsetila da je Kijevu od 2014. godine iz EU stiglo 17 milijardi pomoći kroz grantove i zajmove.

„Komisija predlaže novi paket hitne makrofinansijske pomoći od 1,2 milijarde evra. Ovaj paket će pomoći Ukrajini da sada rešava svoje finansijske potrebe zbog sukoba. Očekujem da će Evropski parlament i Savet EU podržati ovaj predlog što je pre moguće kako bismo prešli na brzu isplatu prve tranše od 600 miliona evra”, poručila je Fon der Lajen, preneo je Tanjug.

Predsednica EK je dodala da uskoro počinje rad na dugoročnom programu makrofinansijske pomoći koji je namenjen modernizaciji zemlje, kao i da će se Ukrajini ove godine kroz bespovratnu bilateralnu pomoć dodeliti još 120 miliona evra u cilju podrške izgradnji države i njene otpornosti.

Ursula fon der Lajen je naglasila i da EU budućnost Ukrajine podržava i kroz investicioni plan za tu zemlju koji treba da privuče preko 6 milijardi evra investicija.

„Želim da budem jasna: Ukrajina je slobodna i suverena zemlja. Ona pravi sopstvene izbore. EU će nastaviti da stoji na njenoj strani”, zaključila je fon der Lajen.

Izvor: politika.rs