EU – samo zajednički iz krize sa koronom

Strategija EU za izlazak iz ove pandemije ne sadrži ono najvažnije: kad će to biti. Ali iz Brisela se savetuje da se izlazi oprezno i zajednički na nivou cele Unije.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen je već na početku jučeršanje video konferencije za novinare u Briselu podsetila: “Dobri susedi se dogovaraju.” Jer to je jedino što EK može toplo savetovati svim članicama: da lagani prekid ograničenja uvedenih zbog pandemije koordinišu sa susedima i ostalim članicama Unije. “Najmanje što članice mogu da učine je da svoje susede i Evropsku komisiju informišu o načinu ukidanja ograničenja”, stoji u strategiji koju su zajednički predstavili predsednica EK fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Čarls Mišel.

“Nema mnogo smisla ako se na jednoj strani granice radnje otvore, dok su na drugoj strani još uvek zatvorene. To će samo dovesti do toga da ljudi prelaze granice radi kupovine i tako izazovu nova kretanja”, misli predsednica EK. “U interesu je svake članice da se što pre otvori zajedničko tržište koje će funkcionisati bez granica.”

Preporuke, ne i naredbe

Ipak, kada je reč o zaštiti zdravlja, svaka čalnica odlučuje sama za sebe i u ovom dokumentu su jedino saveti. Ali se ipak podseća: na prvom mestu je pitanje epidemiologije i da li broj novozaraženih pada ili se barem stabilizovao. Tu je i pitanje nacionalnog zdravstva i u kojoj meri je ono preopterećeno, a onda se tu upozorava da se tako otvara mogućnost novog lanca zaraze koji se nadzirati i prekinuti.

Ukidanje zabrana se neminovno mora sprovoditi postepeno, korak po korak i cilj bi trebalo da bude izolacija kritičnih grupa stanovništva, dakle starijih osoba i bolesnika od drugih bolesti. No svakome je cilj da se ostatak stanovništva polako vrati u normalan život. Kako bi se to postiglo potrebno je detaljnije testiranje stanovnika, a i kada je reč o aplikacijama kojima bi se pratilo kretanje građana, trebalo bi imati samo jednu aplikaciju, a ne 27 različitih za svaku državu članicu.

Na pitanje da li bi trebalo uvesti obavezu nošenja zaštitnih maski – kao što je to uvela Austrija – fon der Lajen je odgovorila da je “jasno da radnici u zdravstvu moraju dobiti maske”. Maske bi “mogle imati smisla” i za druge – kada bi ih bilo. “Zajedno ćemo učiti jedni od drugih i tako pomoći da naša Evropska unija izađe iz ove krize”, smatra Ursula fon der Lajen.

Predsednica EK takođe poziva da se postepeno ukinu kontrole i ograničenja na granicama između članica Unije. Ali isto tako priznaje kako bi to moglo da potraje mesecima. Ipak, koordinisana akcija članica je potrebna i kako bi se postepeno normalizovalo stanje na spoljnim granicama EU za promet osoba i robe, kako prema Balkanu tako i prema Americi, Aziji i Africi.

Sledeće sedmice i strategija za obnovu

Predsednik Evropskog saveta je obećao da će već sledeće sedmice predsednicima država ili vlada zemalja EU predstaviti plan obnove privrede. “Koliko će novca biti potrebno, to još niko ne može reći”, priznaje Čarls Mišel. Ali i on i EK podsećaju da države članice i EU zajedno imaju spremno oko 3.000 milijardi evra kako bi se sačuvala radna mesta i ekonomija. Kako sad stvari stoje, to će biti finansirano novim državnim dugovima.

Mišel takođe smatra da EU već sad treba da počne da se bavi svojom ulogom u globalnoj privredi koju će imati nakon ove pandemije. „Treba nam nova strategija za Afriku”, izjavio je predsednik Europskog saveta. No ovom prilikom nije rekao što time misli.

Izvor: DW