EU za zajednička merila u ograničavanju putovanja

Evropska komisija (EK) pokušava da uvede red u vezi sa ograničenjima putovanja koje je Evropska unija (EU) uvela u borbi sa pandemijom, utvrdi zajednička merila u definisanju rizičnih područja, izradi karte u tri boje i poboljša informisanje.

Evropska izvršna vlast u petak je iznela predlog preporuka radi koordiniranja tih mera u vreme početka školske godine i povratka sa letovanja, prenosi SEEbiz.

O njemu će se još raspravljati kako bi se mogao prihvatiti u narednim sedmicama unutar 27 zemalja koje su ove sedmice počele složene razgovore o toj temi koja dira u posebna nacionalna prava.

Neke zemlje, poput Francuske, nisu uvele nikakva ograničenja putnicima koji dolaze iz drugih zemalja EU.

Naprotiv, Mađarska je do kraja septembra zatvorila granicu za sve koji nemaju prebivalište, uz izuzetak turista zemalja Višegradske grupe – Češke, Slovačke, Poljske, zbog čega joj je Komisija uputila pismo upozorenja.

Druge zemlje traže testiranje ili karantin, negde i oboje za povratak sa područja koje ocenjuju rizičnima.

Belgija, gde je sedište većine evropskih ustanova, rizičnim ocenjuje mnoge francuske departmane i Pariz, ali i gotovo čitavu Španiju, koju označava crvenom bojom.

Uvrštavanje na popis rizičnih zemalja, koji priprema grupa naučnika, znači da se oni koji su se vratili sa tih područja obvezno moraju testirati i ići u dvosedmični karantin.

I Nemačka je uvrstila Pariz na popis rizičnih područja.

“Takvo šarenilo, s promenama uputstava koje se ponekad donose bez prethodne najave, zbunjuje građane”, kazala je predsednica EK Ursula von der Lejen u videoporuci.

Širenje pandemije, koja je evropsku ekonomiju gurnula u krizu, podstaklo je u martu talas zatvaranja granica u EU i Šengenskom prostoru, preteći slobodi kretanja, jednoj od glavnih pravnih tekovina evropskog projekta.

Nakon delimičnog ukidanja ograničenja početkom leta, porast broja zaraženih na nekim područjima doveo je do ponovnog uvođenja mera.

Budući da zemlje primenjuju različita merila za uvođenje ograničenja putovanja na neko područje, evropsko izvršno telo predlaže da se sve klasifikacije temelje na trima razlozima i to broju novozaraženih Covidom-19 na 100 hiljada stanovnika u dvosedmičnom periodu, postotku pozitivnih testova od ukupnog broja testova napravljenih u sedmodnevnom periodu i broju testova napravljenih na 100 hiljada stanovnika u sedmodnevnom periodu.

Komisija predlaže da Evropski institut za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) svake sedmice objavljuje geografsku kartu Evrope označavajući područja trima bojama – zelenom, narančastom i crvenom, u zavisnosti o vrednostima i da se podaci prikupljaju na regionalnom nivou.

Tako bi se crvenom bojom označavala područja gdje je broj novozaraženih Covidom-19 veći od 50 u dvosedmičmom periodu, postotak pozitivnih testova jednak ili veći od tri odsto, ili gde je ukupan broj zaraženih veći od 150 na 100 hiljada ljudi u dve sedmice.

Područja za koja informacije nedostaju ili imaju broj testova koji se ocenjuje nedovoljnim, bila bi siva. Samo za ta područja restrikcije bi mogle biti obvezne.

“Na zemljama članicama je da odluče kakve će mere donijeti”, dodao je komesar za pravosuđe Didier Rejnders.

Von der Lejen smatra da se nijednom građaninu Unije ne bi smeo uskratiti ulazak u neku evropsku zemlju.

Umesto toga, preporučuju vladama da primenjuju testiranje ili karantin. Testiranje bi trebalo biti prva opcija.

Ambasadori zemalja EU dogovorili su se na sastanku u srijedu da moraju delovati koordinisano.

Nego, neke evropske zemlje misle da su preporuke Komisije preambiciozne.

Mađarski premijer, Viktor Orban, je odbio kritiku EK-a zbog zatvaranja svojih granica.

Izvor: Vijesti.me