Evo kako da smršate bez rizika po zdravlje

Nutricionisti kažu da je jedna stvar ključna

Nova godina – nove odluke! Svakog 31. decembra se zaklinjemo da ćemo već od sutra krenuti na dijetu i već za nekoliko meseci izgledati savršeno. Ali, retko ko to i ostvari, jer ili izgubi motivaciju ili digne ruke ako rezultati ne budu brzo vidljivi.

Lian Vord iz Brizbejna jedna je od vodećih nutricionista u Australiji, a njene programe ishrane i vežbanja prati na hiljade ljudi širom sveta. Lian je poznata po tome što ne obećava rezultate koji će doći „preko noći“ i insistira na sinergiji zdrave ishrane i redovnog vežbanja.

– Ukoliko ste nezadovoljni svojom figurom, prvo o čemu bi trebate da razmislite je izrada detaljnog i prilagođenog plana kog ćete se pridržavati već od 1. januara – kaže nutricionista.

– Zaboravite sve što ste ikada čuli o ograničavanju određenih namirnica i počnite da razmišljate dugoročno o zdravom načinu života. Nema smisla da započnete bilo šta 1. januara ako ne vidite sebe kako to radite i za godinu dana. Doslednost je ključna i ako je previše restriktivna, neće trajati.

Prema njenim rečima, postoji nekoliko pravila koja možete da isprobate već prvog dana 2021: da jedete više povrća, da uravnotežite svaki obrok ugljenim hidratima i da smanjite bilo kakvu prerađenu hranu.

– Držite se integralne hrane ili minimalno obrađenih grickalica, kad god je to moguće, i probajte „suvi januar“, jer gubitak masti i ispijanje alkohola ne idu zajedno. Možete i da otkažete „varanje tokom vikenda“ kao koncept, i da umesto toga ubacite jednu poslasticu dnevno ili da se počastite svakih nekoliko dana kako biste bili motivisani i ostali na pravom putu – savetuje Lian.

Predlog jelovnika

Njen predlog dnevnih obroka izgleda prilično jednostavno i, ono što je jednako važno, zasitno.

Doručak: Dva jaja, komad hleba od celih žitarica, namaz od avokada, dve šolje povrća kuvanog na pari (pečurke, paradajz, bela repa, brokoli), kašika salse i malo crnog bibera, čilija ili belog luka.
Užina: Šolja kafe i voće.

Ručak – salata od tunjevine: Sjedinite konzervju tunjevine, 150 grama pečenog krompira u ljusci, pečenu bundevu, pečurke i tikvice, pa dodajte bebi spanać i malo fete, pa prelijte balzamiko sirćetom.salata, hrana

Foto: Pixabay

Popodnevna užina: 25 grama oraha i red čokolade za kuvanje

Večera: Tofu (ako postite ili ste vegetarijanac) ili piletina na teflonu (ne više od 150 grama), pola šolje kuvanog integralnog pirinča i puno povrća kuvanog na pari. Možete da dodate soja sos ili beli luk.

Piće: Dva litra vode dnevno, 2-3 šolje nezaslađene kafe, čaja ili biljnog čaja svaki dan sa malo mleka ako baš ne možete da se odreknete mleka.

Hodajte, hodajte, hodajte

Uz ovakav režim ishrane, Lian otkriva i koliko često vežba – radi četiri treninga snage i jedan intervalni trening visokog intenziteta. Uz to, u danima kada vežba napravi 5.000 koraka, a u danima kada ne odlazi u teretanu 10.000 koraka.Koraci, hodanje

Foto: unsplash.com

– Hodanje čini čuda za gubitak masnog tkiva – tvrdi Lian.

Pa, jeste li spremni da promenite navike i od iduće godine budete fit? Ako jeste, držimo vam palčeve!

(Telegraf.rs)