Evropski parlament glasa o Bregzitu 29. januara

Odbori Evropskog parlamenta (EP), na sastancima u Briselu, danas će usvojiti zaključke i nacrt mišljenja o Bregzitu, a konačno glasanje EP o Sporazumu o povlačenju Velike Britanije iz Evrospke unije (EU) planirano je za plenarnu sednicu 29. januara.

Glasanje EP o Sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja i poslednju zakonsku proceduru pred stupanje na snagu Bregzita.

Očekuje se da će evropski poslanici 29. januara na plenarnom zasedanju u Briselu podržati ovaj Sporazum, a da Velika Britanija pre ponoći 31. januara i zvanično napusti EU.

Evropski parlament je za 31. januar planirao i ceremoniju spuštanja zastave Velike Britanije koja se pored zastava drugih 27 država članica nalazi ispred sedišta Parlamenta u Briselu.

Britanska zastava biće uvrštena u kolekciju Muzeja Evropske istorije koji se nalazi u neposrednoj blizini EP u Briselu.

Izlaskom Velike Britanije iz EU promeniće se sastav i brojnost EP koji će sa 751 pasti na 705 poslanika.

Odlaskom 73 britanska poslanika, 27 mesta će popuniti poslanici iz 14 drugih zemlja članica, dok će 46 mesta ostati da sačeka predstavnike” mogućih budućih zemlja članica”.

Novi raspored mesta u EP doneće veću brojnost već vodećoj Evropskoj narodnoj stranci kao i krajnje desnoj opciji populista. Očekuje se da ove ove grupacije dobiju osam novih mesta.

Najviše mesta, čak 24, izgubiće evropske socijaldemokrate, liberali i Zeleni.

Procena je da i pored predstojećih promena zbog odlaska poslanika iz Velike Britanije, ukupni odnos snaga u EP neće biti značajnije promenjen.

Evropska narodna partija, Socijalisti i Demokrate i Rinju (Liberali) i dalje ostaju vodeće političke grupacije.

Indikativna promena može biti činjenica da će se na četvrtom mestu, po brojnosti u EP, umesto Zelenih, naći evropska krajnja desnica (ID).

Izvor: vijestii.me