Evropski sud potvrdio francusku zabranu pesticida

Francuska nije prekršila propise Evropske unije zabranom upotrebe hemikalija koje štete pčelama, presudio je Evropski sud pravde (ESP).

Pravni spor između Francuskog udruženja za zaštitu useva i države Francuske pokrenut je 2018. kada je vlada u Parizu zabranila neke pesticide iz neonikotinoidne grupe.

Udruženje za zaštitu useva podnelo je sudsku tužbu, tvrdeći da je zabrana nespojiva s uredbom EU o grupi neonikotinoida.

ESP je u četvrtak presudio da je Francuska pružila dovoljno dokaza u prilog tvrdnji da je zabrana nužna kako bi se ublažio ozbiljan rizik za zdravlje ljudi i životinja i za okolinu.

Pesticidi su bili predmet žestoke rasprave u Francuskoj i vlada je pod pritiskom uzgajivača cvekle povukla deo odluke iz 2018.

Ov sedmice pesticidi su se našli u žarištu sukoba francuske vlade i grupe levo-zeleno orijentisanih aktivista koji su optužili predsednika Emanuela Makrona da odstupa od ekoloških obaveza.

Francuska skupština u utorak je odobrila vladin predlog da se uzgajivačima cvekle odobri izuzeće od zabrane neonikotinoida do jula  2023., nakon što je rod pogodio virus koji prenose biljne vaši.

Izuzeće je izazvalo pobunu čak i unutar Makronove centrističke stranke, čijih je više od 60 od ukupno 271 zastupnika glasalo protiv ili su bili suzdržani.

Izvor: politika.rs