Fajzerova vakcina efikasna protiv britanskog soja virusa

Vakcina laboratorija Fajzer i Biontek protiv koronavirusa efikasna je i protiv britanskog i južnoafričkog soja virusa, saopštila je danas laboratorija Biontek.

„Antitela osoba koje su primile vakcinu Fajzer/Biontek efikasno neutrališu virus sa ključnom mutacijom koja se nalazi u visoko prenosivim sojevima” identifikovanim u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, precizira se u saopštenju laboratorije, javlja Beta.

Jedno od ograničenja te kratke studije, kako su istakli njeni autori, jeste da ona ne pokriva sve mutacije prisutne u ovim varijantama.

Jedna Fajzer bočica sadrži i do šest doza vakcine

BRISEL – Evropske agencije za lekove objavila je da svaka bočica vakcine kompanija Fajzer i Biontek sadrži do šest doza vakcine protiv kovida19.

U ažuriranom uputstvu za upotrebu vakcine „komirnati” Fajzera i Bionteka navodi se da je, da bi se iz jedne bočice izvuklo šest doza, potrebno koristiti špriceve i/ili igle zapremine ne veće od 35 mikrolitara.

U EMA navode da ako se koriste „standardni špricevi i igle” zapremnina jedne vakcine „možda neće biti dovoljna za izdvajanje šeste doze iz bočice”. Dodaje se da ako količina vakcine koja ostane u bočici nakon pete doze ne može obezbediti punu dozu (0,3 ml), zdravstveni radnik mora odbaciti bočicu i njen sadržaj, prenosi Tanjug.

Naglašava se da se ne sme mešati više bočica da bi se dobila potrebna doza vakcine, a da se neiskorišćena vakcina mora baciti šest sati nakon razblaživanja.

U EMA podsećaju da je „komirnati” vakcina za sprečavanje bolesti kod ljudi od 16 godina i starijih i da je odobrena u EU 21. decembra 2020. godine.

Izvor: politika.rs