Fauči tvrdi da AstraZeneka ima dobru efikasnost, briga ipak postoji

 Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Entoni Fauči izjavio je da AstraZenekina vakcina protiv kovida-19 ima dobru efikasnost, ali da se moraju otkloniti bezbednosne brige.

On je dodao da Amerikancima AstraZenekina vakcina možda i neće biti potrebna zbog posedovanja vakcina drugih proizvođača.

„Mislim da je vakcina AstraZeneka, sa stanovišta efikasnosti, dobra vakcina, i ako se bezbednosne brige otklone u Evropskoj uniji, efikasnost te vakcine je zaista dobra”, rekao je Fauči za radio Bi-Bi-Si, prenosi Tanjug.

„Nije jasno, međutim, da li ćemo ikada koristiti AstraZeneku ili ne, ali u ovom trenutku izgleda da nam neće biti potrebna. To nije optužnica protiv AstraZeneke, već je to jednostavno moguće s obzirom na snabdevanje koje imamo od drugih kompanija”, rekao je Fauči..

U trenutku kada Sjedinjene Države popuštaju ograničenja u vezi sa kovidom-19, Fauči je rekao da je postojala „zaista rizična situacija” kada su se lokali i restorani ponovo otvorili na nekim mestima gde se mera o nošenju maski nije sprovodila.

Fauči je rekao i da nije vreme za prerano proglašenje pobede.

Izvor: politika.rs