Federer: Mogu da osvojim zlatnu olimpijsku medalju

Rodžer Federer je izjavio da još ne razmišlja o odlasku u penziju i da još uživa igrajući, a da mu je jedan od ciljeva da konkuriše za zlatnu medalju na olimpijskom turniru u Tokiju.

Govoreći u sklopu promocije kompanije koja će biti tehnički sponzor švajcarske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Tokiju, a u kojoj 38-godišnji Federer ima vlasnički udeo, otkrio je da se dobro oporavlja od drugog operativnog zahvata na kolenu, zbog čega je odlučio da preskoči ostatak sezone.

“Koleno je dobro. Odnosno, koliko to može biti nakon druge operacije u istoj godini. Naravno, bilo mi je žao kad sam morao prvi put ‘pod nož’. Pre toga već neko vreme nisam bio zadovoljan kako je moje koleno reagovalo i trebalo je nešto da se učini. Nažalost, bila je potrebna i druga operacija”, rekao je Federer.

“Cilj mi je da budem u najboljoj formi početkom sledeće godine. Dug je put, ali ne mogu dočekati da opet budem na sto posto svojih mogućnosti.”

Prema vlastitom priznanju, poslednjih meseci retko je uzimao reket u ruke i to samo kako bi trenirao na teniskom zidu.

Vreme je uglavnom provodio u uskom porodičnom krugu sa suprugom Mirkom i četvoro dece, 11-godišnjim blizankinjama Šarlen i Milom, te 6-godišnjim blizancima Lenijem i Leom.

“Prvi put u poslednjih 20 godina sam proveo pet ili šest sedmica na istom mestu. Naravno da mi je bilo drago. Nije bilo stresa od takmičenja i bio sam vrlo smiren. Nisam bio umoran od putovanja, nije bilo ‘džet lega’. Mogao sam da uživam”.

Mnogi su pomislili da će se Federeru takav život toliko svideti da bi mogao da donese odluku o odlasku u igračku penziju. No, to se nije dogodilo.

“Znam da sam bliže kraju nego početku karijere. Ne znam što će se dogoditi u sledeće dve godine. Zato planiram godinu za godinom. Činim to zajedno s Mirkom, uzimam u obzir porodicu, karijeru i moje zdravlje. U ovom trenutku još uživam igrajući i verujem da ću moći da uvidim kad će ‘mašina’ prestati da se okreće, kad će početi da mi ponestaje dah”.

Zato iz godine u godinu postaje sve važnija uloga Federerovog dugogodišnjeg kondicionog trenera Pjera Paganinija, koji je već da ga počeo priprema za novu sezonu, ali ne pre nego što je od Federera čuo da to zaista želi.

“Pitao me želim li da prolazim sve one sedmice fizičkih treninga na što sam mu potvrdno odgovorio. Na to mi je rekao da će biti jako dugačko razdoblje, a ja sam mu odgovorio da mi je to jasno, ali da još to želim. Još imam cilj pred sobom: želim još barem jednu godinu da budem učesnik Tura”.

Mnogi misle kako je jedan od razloga za ovakvu Federerovu odlučnost nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju i još jedan njegov pokušaj osvajanja pojedinačne zlatne medalje, do koje nije stigao na dosadašnja četiri olimpijska turnira na kojima je nastupio.

Švajcarac koji će za nešto manje od dve sedmice proslaviti 39. rođendan ne skriva tu ambiciju.

“Olimpijska medalja je cilj. Da nije tako, ne bih ni učestvovao. Sve je moguće. Mogu je osvojiti u pojedinačnoj konkurenciji, u muškim ili mešovitim parovima. Mislim da imam šansu da pobedim i u singlu. Za mene je sada teško da se borim za ‘broj 1’ kroz celu sezonu, ali na jednom turniru je sve moguće.”

Federer je ponudio i svoju viziju povratka tenisa na svetsku sportsku scenu, iako on neće biti deo te priče u ovoj godini.

“Ako će se tenis vratiti, onda će to biti na US openu. Tamo ćemo shvatiti što sve može da se dogodi. Razgovarao sam sa organizatorima i rekli su mi da će konačnu odluku doneti sredinom avgusta. Biće zanimljivo.”

Na US openu još neće biti gledalaca, ali na Rolan Garosu planiraju da popune polovinu mesta na tribinama.

“To je neverovatno, ali i pozitivno. Što se tenisa tiče, već sedmicama i mesecima živimo u neizvesnosti. Nadam se da će se u dogledno vreme sve vratiti na staro”, poručio je Federer.

Izvor: vijesti.me