„Fejsbuk” mora da plati odštetu italijanskim neofašistima

Sud u Rimu naložio je kompaniji „Fejsbuk” da ponovo aktivira suspendovani nalog italijanske neofašističke partije Kaza paund (Casa Pound) i da ovoj stranci isplati 800 evra za svaki dan u kojem nalog nije bio aktivan, kao i 15.000 evra naknade za sudske troškove.

Najpoznatija društvena mreža je u septembru ugasila stranicu ove partije sa 240.000 pratilaca, kao i njenu stranicu na „Instagramu”, piše britanski „Gardijan”. Odluka je obrazložena time da za osobe i organizacije koje šire mržnju i napadaju druge nema mesta na „Fejsbuku” i „Instagramu”.

Sudije su, međutim, smatrale da je bez „Fejsbuk” stranice ova partija isključena iz italijanskog političkog života ili joj je učešće u njemu veoma ograničeno.

Kaza pound je osnovana krajem prošlog veka, a nazvana je po američkom pesniku Ezri Paundu (Ezra Pound), poznatom po simpatijama prema fašistima i po antisemitističkim stavovima. Pristalice ove italijanske političke organizacije za sebe tvrde da zagovaraju „demokratsku varijantu fašizma” uprkos optužbama za podsticanje nasilja i rasizam.

Ovo nije bio prvi put da „Fejsbuk” preduzima mere protiv ove stranke. U aprilu su njeni aktivisti, kao i drugi desničarski političari u Italiji uključujući i Musolinijevog praunuka, optužili firmu Marka Zakerberga za diskriminaciju pošto im je i tada nalog bio suspendovan.

Izvor: politika.rs