FEST od 2. do 11. aprila u Beogradu

Predstojeći, 49. Medjunarodni filmski festival – FEST, na kome će biti prikazano više od 70 premijernih filmova najnovije svetske produkcije, održaće se od 2. do 11. aprila pod sloganom “Povratak u budućnost”, objavljeno je danas.

Festival se održava u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF), pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a cilj je da, kako je naglašeno da, kao velika i poznata manifestacija, doprinese povratku filmske publike u bioskope.

Direktor CEBEF-a Damir Handanović izjavio je da je od velikog značaja za Beograd održavanje ovakvog kulturnog dogadjaja u vremenima kada je u većini zemalja Evrope na snazi potpuna blokada.

“S posebnom pažnjom selektovan, ovogodišnji festivalski program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svetske kinematografije u sedam programskih celina, koje će publika moći da pogleda u bioskopskim salama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx-a”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, posebno će biti značajno što će sledeća godina biti u znaku 50. FEST-a.

“U susret jubileju ove godine FEST-ova publika imaće prilike da na velikom platnu Sava Centra pogleda kultne filmove koji su obeležili prethodne edicije festivala u okviru programa FEST-ovih 50”, kazao je Handanović.

Na svečanom zatvaranju FEST-a, 11. aprila, u udarnom terminu u Sava Centru, premijerno u Srbiji biće prikazana nova, premontirana verzija filma “Kum 3” reditelja Frensisa Forda Kopole, nastala povodom tridesetogodišnjice od prvog prikazivanja ovog ostvarenja.

Poslednje poglavlje sage o porodici Korleone dobilo je i nov naziv: “Kum, Epilog: Smrt Majkla Korleonea” (The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone), kojim Kopola odaje počast piscu i scenaristi Mariju Puzu, a uključuje naslov koji su prvobitno namenili za treći deo “Kuma”, navedeno je u saopštenju.

Za potrebe nove verzije, Kopola je napravio nov početak i kraj filma, i prepakovao odredjene scene, kadrove i muziku.

Istaknuto je da će FEST biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa.

Informacije o prodaji karata za 49. FEST biće naknadno objavljene.

Izvor: beta.rs