Fifa deli milijardu evra

Kako i na koji način pomoći sportu, posebno fudbalu, koji još uvek trpi žestoke posledice izazvana pandemijom? Taj zadatak koji je postavljen pred Đanijem Infantinom, predsednikom Fife i njegovim najbližim saradnicima, ni malo nije lak. Ali, prebogata sportska federacija, čiji se godišnji obrt sredstava meri milijardama evra, rešila je da pozamašnom sumom pomogne svih 211 članica. Tako je odlučeno da čak milijardu evra bude ravnomerno raspoređeno na 211 svetskih fudbalskih adresa, među kojima je i ona sa Terazija 35 u Beogradu.

Za vreme Skupštine Fudbalskog saveza Srbije, koja je održana još 29. juna na Kopaoniku, iz sedišta Svetske fudbalske federacije stigla je ohrabrujuća vest.  FIFA,  je odlučiila da iz svojih dodatnih fondova, a kao pomoć nacionalnim savezima u borbi sa virusom,  izdvoji dodatna sredstva u visini od milijardu evra!

Kako ,,Politika“ saznaje iz dobro obaveštenih izvora naš Savez je još krajem prošle nedelje dobio obaveštenje iz Fife u kojem se kaže da će svaki savez dobiti nova sredstva, ali da je okvirna suma koju će dobiti svih 211 članica, podložna promenama. To praktično znači da će najpre svaka članica Fife morati da popuni obrazac za prijavu, formular i cirkularno pismo koje će zatim proslediti u sedište Fife.

-Istina je da će FSS dobiti nova dodatna sredstva, koja Fifa namenjuje kao pomoć svojim članicama. Da li će taj novac biti podeljen na ravne časti ostaje da se vidi. Znamo da Uefa više nema rezervni fond, kaže izvor ,,Politike“ iz naše „kuće fudbala“.

Takođe, sredstva koja Uefa treba da podeli svakom savezu od 4,3 miliona sredstva još nisu legla na račun, ali se očekuje da taj novac stigne narednih dana. Kako smo saznali, to su redovna godišnja sredstva koja svaki Savez dobija na godišnjem nivou i isključivo zavisi od FSS kako će taj novac trošiti.

Sada ostaje da se vidi da li će FSS više od milion i po evra koliko mu sleduje od Fife na ravne časti podeliti i klubovima, jer do sada je bila praksa da klubovi iz Superlige dobijaju pomoć od Saveza od 20.000 evra a klubovi iz Prve lige samo 5.000 evra.

-To nisu nikakva sredstva za fudbal ako se ima u vidu da je recimo Rumunija svakom svom klubu još pre desetak godina izdvajala pomoć od čak milion evra. Naš klub je pre mesec dana poslao zahtev za dodatna sredstva, do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor. Ako ga ne bude, spremni smo da za koji dan ponovo se prijavimo za sredstva koja je Fifa namenila klubovima kao pomoć od korone, kaže jedan od čelnika Superligaša.

Izvor: politika.rs