Film Mank favorit za Oskara sa 10 nominacija

Film “Mank” Dejvida Finčera (David Fincher) u kojem glumi Geri Oldman (Gary) postao je favorit za prestižnog Oskara jer je osvojio najviše, 10 nominacija za tu filmsku nagradu, saopštila je danas u Los Andjelesu američka Akademija filmskih umetnosti i nauka.

Taj film je nominovan izmedju ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju žensku sporednu ulogu kao za brojne tehničke kategorije.

Po šest nominacija je dobilo nekoliko filmova “Nomadland”, “The Father”, “The Trial of the Chicago 7”, “Judas and the Black Messiah”, “Minari” i “Sound of Metal”.

Za najbolju režiju će se takmičiti Kloi Žao (Chloe Zhao) za “Nomadland”, Dejvid Finčer za “Mank”, Li Ajzak Čung (Lee Isaac Chung) za “Minari”, Emerald Fenel (Fennell) za “Promising Youg Woman” i Tomas Vinterberg (Thomas) za “Drunk”.

U kategoriji za najbolji strani film će se takmičiti i “Quo Vadis, Aida” (Kuda ideš, Aida) Jasmile Žbanić.

U kategoriji najboljeg glumca nominovani su Riz Ahmed, Čedvik Bouzman (Chadwick Boseman), Entoni Hopkins (Anthony), Geri Oldman i Stiven Jeun (Steven Yeun), a za Oskara najbolje glumice će se takmičiti Vajola Dejvis (Viola Davis), Endra Dej (Andra Day), Vanesa Kirbi (Vanessa Kirby), Frensis MekDormand (Frances McDormand) i Keri Maligen (Carey Mulligan).

Ceremonija dodele Oskara, pomerena ove godine za 25. april zbog epidemije korona virusa, biće emitovana uživo sa nekoliko lokacija, medju kojima je Holivud.

Svečanost će ove godine voditi reditelj Stiven Soderberg (Steven Soderbergh) koji je rekao da epidemija korona virusa pruža priliku za inovacije.

Film “Parazit” reditelja Bong Džun-hoa dobitnik je glavne nagrade, Oskara za najbolji film, na prošlogodišnjoj dodeli održanoj 10. februara u pozorištu Dolbi u Los Andjelesu.

Izvor: beta.rs