Filmofili Balkana

Cinefilija je termin koji se koristi za označavanje strastvenog interesovanja za filmove, teoriju filma i filmsku kritiku. Baš te stvari su zajedničke ljudima sa kojima smo imali priliku da razgovaramo. Ne samo ljubitelji već i poznavaoci sedme umetnosti rekli su nam kako vide svoja omiljena ostvarenja, klasike i budućnost domaće i svetske kinematografije.

Ivan N., 38 godina, Beograd, Ilustrator

Smatram sebe filmofilom jer gledam filmove bukvalno od kada znam za sebe, a istrajem do kraja čak i kad je film užasan. Ako to nije ljubav prema filmu, ja ne znam šta je.

 • Šta je prva asocijacija kada se kaže bioskop i film?

Terminator 2 i Pulp Fiction, jer sam oba gledao u bioskopu u osetljivim godinama. Terminator 2 jer sam očekivao puno i dobio mnogo više od toga, Pulp Fiction jer nisam očekivao ništa a dobio još više.

 • Kakvo je tvoje mišljenje o domaćoj kinematografiji i može li ona na nekim poljima da se meri sa stranim produkcijama?

Mislim da mnogi naši filmovi imaju više “duše” i “žuči” od stranih, ali takođe postoji baš puno osrednjih i glumaca i filmova koji se izbore za novac i eksponiranje bez zasluge. Kao i mnogo toga u našoj zemlji.

 • Koji film smatraš obaveznom lektirom za sve filmofile?

Abre Los Ojos, moćan i poučan na bezbroj načina.

 • Kako su filmovi uticali na tebe i tvoja razmišljanja?

Gledajući filmove naučio sam puno o ukusu i neukusu, marketingu i kiču, umetnosti i diletantizmu. Usput sam (dodatno) naučio i engleski jezik.

 • Koja tri filma bi naveo kao svoje omiljene a koje kao ustanovljene klasike i zbog čega?

Moja tri omiljena su Fight Club, Bram Stoker’s Dracula i There Will Be Blood, a filmskim klasicima smatram ostvarenja koja su svojevremeno pomerila granice filmske umetnosti i zanata, recimo Gone With the Wind, The Godfather i Citizen Kane.

 • Navedi nam najdražu filmsku repliku.

 “Lakše je prolivati krv nego znoj”

 • Kakva su tvoja predviđanja za budućnost svetske kinematografije? Kojim će putem ići i kojoj/kakvoj će se publici najviše obraćati?

Cenim da će se možda i češće nego ranije pojavljivati originalni i talentovani pojedinci koji će praviti protivtežu jeftinoj zabavi i mediokritetnim ostvarenjima kojih će nesumnjivo biti sve više i više.

 • Kada bi dobio Oskara u kojoj kategoriji bi on bio i kome bi se zahvalio/la u govoru?

U kategoriji “originalni scenario” a zahvalio bih se svima koji su me inspirisali ljubavlju i nerviranjem.

 • Koje glumce/ice i reditelje/ke, domaće i strane/današnjice i prošlosti bi naveo kao najkvalitetnije?

Ima ih puno, ali kad bih morao potpuno da skratim spisak onda od domaćih Danilo Bata Stojković, Jelena Đokić i Goran Marković, od stranih Geri Oldman, Džulijen Mur i Ridli Skot.

 • Da možeš da se vratiš u prošlost i budeš prisutan na snimanju bilo kog filma, koji bi to film bio i zbog čega?

Apokalipsa Danas, jer je snimanje tog ratnog filma u sred rata jednako neverovatna priča kao i sam film.

Hrvoje Kušen, 35 godina, Varaždin

Osim dnevnog posla bavim se raznim stvarima, od izleta do slaganja puzli i čitanja. Dovoljno sam iskusan filmofil da mogu razumjeti mimove na internetu.

 • Šta je prva asocijacija kada se kaže bioskop i film?

Trenutno Martin Scorsese i njegova izjava protiv Marvelovih filmova. Volim gledati njegove filmove jer se bavio temom mafije u filmovim poput Casino ili o manje poznatoj povijesti Amerike u Bande Njujorka. Ali isto tako volim i Marvel, superheroje i taj kompleksni univerzum koji je prikazan u stripu. Tako i filmove bez obzira na stalne kritike da ih ima previše ili su na istu foru. Svijet bi bilo jedno dosadno mjesto kad bi svi diktirali kakvi će se filmovi snimati ili prikazivati. Svi imamo različite ukuse i ljudski je to poštovati bez obzira što takve filmove ne volimo ili ne možemo organski smisliti.

 • Kakvo je tvoje mišljenje o domaćoj kinematografiji i može li ona na nekim poljima da se meri sa stranim produkcijama?

Nije baš pozitivno, ali znaju se naći rijetki izuzetci. Nekoć u srednjoj sam se stalno pitao zašto u Hrvatskoj nitko ne režira horore, akcijske ili SF filmove. Naročito nakon dugogodišnjeg iskustva sa trash festivala gdje je puno domaćih autora za male novce uspjelo napraviti vrhunske filmove s raznim scenarijima, od akcijskog trilera do horora s elementima slashera. Situacija se malo promijenila s pojavom filmova Broj 55 kad je riječ o akciji. Samo kad je riječ o humoru, još smo uvijek loši po tome iako su Svećenikova djeca imala dobrih fora koje se još danas spominju (bušenje kondoma). Na dramskom polju još donekle možemo konkurirati, ali daleko smo od impresivne kinematografije kakvu rade Japanci, Južna koreja, Španjolska, Italija. Od talijanskih špageti vesterna do južnokorejskih revenge filmova. Stalno im se smijemo, ali čak i Turci imaju bolju kinematografiju sa svojim treš filmovima od filmova o Tarkanu do filmova o Zagoru.

 • Koji film smatraš obaveznom lektirom za sve filmofile?

Definitivno Evil dead 2. Od načina kako je napravljen film do primjera kako se radi lagani horor koji ubrzo postaje krvava horor komedija. Primjer kako se pišu kvalitetni dijalozi koji se i danas uzimaju za reference bilo u igrama ili serijama. Film koji je više popularizirao motornu pilu nego Texas chainsaw massacre. A najviše filmski kadrovi i kamera kojim je uspio napraviti atmosferu koja balansira između humora i horora. Scena s opsjednutim likom, komadanje lika sjekirom i to uz razne kadrove od sjene na zidu koja prikazuje egzekuciju glave do kamere koja biva prekrivena krvlju i sve to u nekoliko minuta. Pravi primjer splatter horor komedije.

 • Kako su filmovi uticali na tebe i tvoja razmišljanja?

Filmovi su me potaknuli na čitanje jer me oduvijek zanimalo više o temama koje se obrađuju. Npr. mafija, divlji zapad, lokalne legende. Terminator me potaknuo da više čitam o temama o sukobu tehnologije i čovječanstva. Revenge filmovi poput Parkove revenge trilogije su pokazali da osveta nije tako jednostavan čin, tipa osvetiš se i ideš dalje. Blade Runner je potaknuo na razmišljanje o umjetnim bićima i da li oni imaju prava. Snowpiercer je prikazao razlike ljudskih društva u vlaku koji neprekidno putuje po svijetu. Matrix je potaknuo na razmišljanje o tome da smo mi rak zemlje i da li bi radije živio u iluziji ili stvarnosti.Ali naravno, bez čitanja knjiga i životnog iskustva filmovi ništa ne znače. Zato volim s vremena na vrijeme pogledati već odgledane filmove jer se uvijek otkriva nešto novo ili drugačije razmišljanje.

 • Koja tri filma bi naveo/la kao svoje omiljene a koje kao ustanovljene klasike i zbog čega?

Omiljeni bi bili Evil dead 2, Kill Bill i Con Air. Sva tri imaju taj opušteni štih 80ih, od dijaloga do likova. Evil dead 2 mi je i danas najdraža horor komedija. Kill Bill mi je savršenstvo radi spoja mojih omiljenih žanrova: špageti vesterna, kung fu filmova i katane. Scena Ume Thurman u Bruceovoj odjeći protiv 88 jakuza je klasik. I zato što je malo tih scena gdje se jedan bori protiv stotine odjednom (zadnje pamtim Kung Fu Hustle). A Con air… Nicholas Cage… Kako njega ne voljeti? Uz to pilot ima nadimak Swamp thing.

Za klasike, na prvom mjestu bi stavio Texas chainsaw massacre. Skoro da uopće nema krvi i brutalnog nasilja kao u remakeovima, ali i danas ima tu jezovitu i uznemirujuću atmosferu tipa može se svima nama to dogoditi. Priče i način kako je napravljen film je i danas prilično interesantan, a scena večere ulazi u antologiju. Čak je igra Resident evil 7 imala referencu na ovaj film. Drugo mjesto bi išlo Beetlejuice čiji se nastavak i danas iščekuje. Jedan od baš bizarnih horor komedija uz crtanu seriju koju su se roditelji užasavali. Na trećem mjestu bi stavio bizarnu glazbenu horor komediju koja je s vremenom stekla kultni status The rocky horror picture show. Tim Curry je jednostavno legenda.

 • Navedi nam najdražu filmsku repliku.

“Hail to the king, baby.”

 • Kakva su tvoja predviđanja za budućnost svetske kinematografije? Kojim će

putem ići i kojoj/kakvoj će se publici najviše obraćati?

Trenutno će izgleda vladati Marvel… Šalu na stranu, trenutno će jako dugo trajati filmsko razdoblje koje će se baviti ženama, spolnom orijentacijom i bojom kože, ali i sve veći nedostatak kvalitetne radnje koje zaguše CGI efekti tipa IT serijal. Franšize će dosta vladati na trzištu s obzirom da se kultni filmovi rade za novu generaciju. Već se novi film o Predator bavio temom autizma kao novi oblik evolucije. Filmovi su većinom prilagođeni današnjoj publici svidjelo nam se to ili ne. Već se vide sukobi generacija koji su odrasli na klasicima i novoj generaciji koja je tek počela gledati filmove. Ne znam što će biti u budućnosti… Možda će kina postati prošlost kako su nekoć pričali da će stream zamijeniti kina. Tehnologija u filmovima ide sve više naprijed, a nakon Alite, Avatara i sličnih filmova može doći do toga da više neće biti pravih glumaca, nego kompjutorski napravljenih glumaca. Jedino što je sigurno da će većinom opadati kvaliteta scenarija ako već nije.

 • Kada bi dobio/la Oskara u kojoj kategoriji bi on bio i kome bi se zahvalio/la u

govoru?

Za najbolji scenarij i zahvalio bi se piscima u čijim sam knjigama uživao i od kojih sam izvlačio inspiraciju.

 • Koje glumce/ice i reditelje/ke, domaće i strane/današnjice i prošlosti bi

naveo/la kao najkvalitetnije?

Domaće nikoga.

Strani su Keanu Reeves, Johnny Depp, Gary Oldman, Kevin Bacon, Christopher Lee, Leonardo DiCaprio. Od redatelja sam uvijek favorizirao: Sam Raimi, Martin Scorsese, James Gunn, Peter Jackson.

 • Da možeš da se vratiš u prošlost i budeš prisutan na snimanju bilo kog filma,

koji bi to film bio i zbog čega?

Braindead. Radi Jacksonovog talenta koji je pokopao poslije Frighteners kad se okrenuo visokobudžetnim filmovima i zaboravio kako je počeo. Takođe, volio bi vidjeti uživo kako je režirao završnu scenu masakra s zombijima. Još dok se nisu koristili kompjutorski efekti, pa se koristila kreativnost.

Dora, 30 godina, Baranja, profesorica povijesti i hrvatskog jezika

 • Šta je prva asocijacija kada se kaže bioskop i film?

Na spomen kina i filma, prvo pomislim na idealno provedeni dan te na vikend i opuštanje od napornog tjedna.

 • Kakvo je tvoje mišljenje o domaćoj kinematografiji i može li ona na nekim poljima da se meri sa stranim produkcijama?

Mislim da se ni domaća, a ni regionalna kinematografija ne može mjeriti sa stranom, pogotovo zbog nedostatka novca. Vjerojatno i naši redatelji imaju briljantne ideje za filmove koje se ne mogu ostvariti zbog manjka novca, stoga su prisiljeni raditi s onim što imaju, odnosno, čime raspolažu.

 • Koji film smatraš obaveznom lektirom za sve filmofile?

Obavezno bih napravila nekakav vremenski presjek. Primjerice, svaki filmofil trebao bi pogledati najbolji film određenog deseteljeća ili razdoblja.

 • Kako su filmovi uticali na tebe i tvoja razmišljanja?

Filmovi su me poprilično oblikovali kao osobu, od djetinjstva do danas. Poneki filmovi natjeraju me na razmišljanje i ne mogu prestati razmišljati o njima danima. Volim i kad me film zainteresira za neku temu, pa ju naknadno istražujem. A ponekad, jednostavno služe kao bijeg u neki bolji svijet.

 • Koja tri filma bi navela kao svoje omiljene a koje kao ustanovljene klasike i zbog čega?

Jedan od najdražih mi je Zelena milja, koju bih odmah svrstala u klasik, kao i Klub boraca; zatim, Paklenu naranču i sve filmove Q.Tarantina, čiji bih Pulp fiction također svrstala u klasike, a ostali će zasigurno biti upisani kao takvi u povijesti filma. Od klasika kao takvih, izdvojila bih Casablancu koju smatram najboljom ljubavnom  pričom svih vremena.

 • Navedi nam najdražu filmsku repliku.

“Play it again, Sam. Play it for old times sake.” Razlog tomu vidljiv je iz prethodnog odgovora.

 • Kakva su tvoja predviđanja za budućnost svetske kinematografije? Kojim će putem ići i kojoj/kakvoj će se publici najviše obraćati?

Filmovi se moraju prilagoditi današnjem vremenu. Ljudi su danas željni filmova sa skupim efektima i milijunskom produkcijom. No nadam se da će se vremena malo usporiti, a da će filmovi opet vratiti priču kao najvažniju kvalitetu.

 • Kada bi dobila Oskara u kojoj kategoriji bi on bio i kome bi se zahvalila u govoru?

Moram priznati da sam ja jedna od onih koja vježba svoj oskarski govor pred ogledalom, uvijek zamišljajući da dobijam Oscara za najbolju glumicu. Glavnu ili sporednu, nebitno. A u govoru bih zahvalila onako kako i priliči; obitelji, Akademiji, redatelju na pruženoj prilici i slično. Pa onda red suza, pa koja duhovita opaska. Znate, klasika

 • Koje glumce/ice i reditelje/ke, domaće i strane/današnjice i prošlosti bi naveo/la kao najkvalitetnije?

Kao predstavnika najgenijalnijeg uma današnjice navela bih Q.Tarantina, a od domaćih redatelja Vinka Bresana. Izdvojit ću još M.Formana i J.Camerona.

 • Da možeš da se vratiš u prošlost i budeš prisutan na snimanju bilo kog filma, koji bi to film bio i zbog čega?

Voljela bih biti prisutna na snimanju filma Casablanca, a možda i upoznati Bogarta. Ili možda na snimanju filma Prohujalo s vihorom. Mislim da bih im bila i naporna zbog količine pitanja koje bih imala za njih.; I za glumce i za redatelje, ma, za cijelu filmsku posadu.

Vladimir Kudra, 41 godina, Beograd, prevodilac

Sebe smatram filmofilom iz prostog razloga što ne mogu dan da smatram uspešnim ako ne pogledam makar jedan film.

 • Šta je prva asocijacija kada se kaže bioskop i film?

Prva asocijacija bi bila beg iz stvarnosti u neku drugu stvarnost, koja ne mora baš biti istinita ali koja može da mi pruži drugačiji pogled na određenu situaciju, ili da mi da ‘savet’ kako da se nosim sa nekim pitanjima na koje u tom trenutku nemam odgovore.

 • Kakvo je tvoje mišljenje o domaćoj kinematografiji i može li ona na nekim poljima da se meri sa stranim produkcijama?

Nikada nisam bio neki preterani fan domaće kinematografije, čast izuzcecima, ima par naslova koji mi baš prijaju i to nisu oni filmovi čije citate svi citiraju. Ima tu zaista sjajnih filmova, ali meni lično ne odgovaraju. Produkcijski, mislim da su domaći filmovi iz 60ih, 70ih i 80ih bili mnogo jači nego danas.

 • Koji film smatraš obaveznom lektirom za sve filmofile?

Gotovo je nemoguće izdvojiti samo jedan, ima ih najmanje sto koji su obavezna lektira, ali evo tri naslova: Kum, Između neba i pakla od Kurosave i Zvezdani ratovi.

 • Kako su filmovi uticali na tebe i tvoja razmišljanja?

Mislim da su me filmovi odgojili umesto moje porodice. Uticali su na moje ponašanje, razmišljanje, na moju karijeru. Ne bih bio danas to što jesam da nisam ‘učio’ iz filmova.

 • Koja tri filma bi naveo kao svoje omiljene a koje kao ustanovljene klasike i zbog čega?

Samo tri??? Zvezdani ratovi, Boja purpura, Početak. Klasici su Čarobnjak iz Oza, Planeta majmuna iz 1968, Žaoka. Ako ni zbog čega drugog, onda zato što mislim da su ovi filmovi savršeni u svakom pogledu, ne mogu da im nadjem manu i da hoću I bez obzira koliko god puta ih gledao osećaj je uvek isti.

 • Navedi nam najdražu filmsku repliku.

“I’m gonna hit you so hard that when you wake up your clothes will be out of style!” Gunisi 1985.

 • Kakva su tvoja predviđanja za budućnost svetske kinematografije? Kojim će putem ići i kojoj/kakvoj će se publici najviše obraćati?

Apsolutno nemam pojma šta nosi budućnost filmova. Da mi je neko rekao pre 30 godina da ću videti sve svoje omiljene strip heroje na velikom platnu… Nemoguće je odgovoriti na ovo pitanje, ali se nadam da će biti manje strip junaka u bioskopima, mislim da je bilo dosta.

 • Kada bi dobio/la Oskara u kojoj kategoriji bi on bio i kome bi se zahvalio/la u govoru?

Oskar za scenario a zahvalio bi se JRR Tolkinu, Zoranu Živkoviću i Frenku Herbertu. Porodici ništa, jer me nisu skontali na vreme. (smeh)

 • Koje glumce/ice i reditelje/ke, domaće i strane/današnjice i prošlosti bi naveo kao najkvalitetnije?

Kristofer Nolan, Vilijam Vajler, Stiven Spilberg, Džek Nikolson, Dajen Kiton, Carlton Heston, Martin Skorseze, Meril Strp, Robin Vilijams, Sigorni Viver, Šon Koneri…

 • Da možeš da se vratiš u prošlost i budeš prisutan na snimanju bilo kog filma, koji bi to film bio i zbog čega?

Zvezdani ratovi. Rođen sam previše kasno da bih imao dovoljno godina da ga cenim još više. To je definitivno grupa filmova koji su najviše uticali na moju ličnost i ne mogu da zamislim sebe bez tih filmova. Bilo bi sjajno biti u Tunisu ili Londonu 1976 i gledati stvaranje filmske istorije.

Mustafa Sejdinović, 26 godina,Tuzla, transport koordinator pri američkoj kompaniji

Još od malih nogu, kada sam tek naučio čitati, zavolio sam najprije književnost, pa sam poslije konzumirao i ostale umjetnosti, za koje sam smatrao da su me obogaćivale i vjerovatno dosta doprinijele da postanem osoba kakva sam sad. No, kada sam otkrio film, shvatio sam da se nešto čarobno, drugačije i fascinantno dešava sa mnom. Polako sam dolazio do saznanja da je film konvergencija, spoj svih umjetnosti prije njega. Naprimjer, literarnost koju ima književnost, estetika koju ima slikarstvo, harmonija koju ima muzika i tako dalje i tako redom. Volim misliti da sam filmofil zbog toga što, kada voliš film, voliš kompletnu umjetnost, voliš sve što su kreativna ljudska bića stvarala.

 • Šta je prva asocijacija kada se kaže bioskop i film?

Zbog svega rečenog, prva asocijacija na film je za mene obogaćivanje sopstvenog duha i ličnosti, jer mislim da film nije samo puko gledanje kadrova koji se smjenjuju na ekranu, nego je udubljivanje u svaki pojedinačni segment koji čini svaki film.

 • Kakvo je tvoje mišljenje o domaćoj kinematografiji i može li ona na nekim poljima da se meri sa stranim produkcijama?

Domaća kinematografija je sjajna i stvari koje joj nedostaju kako bi se mjerili sa stranim produkcijama mogu se sumirati u jednu rečenicu: novac. Budžeti za filmove su dosta manji i skromniji, ulaganje novca u marketing i promociju je isto tako nedovoljno i brojne dramske i filmske akademije takođe ne dobijaju dovoljno novca i podsticaja. No, talenta za filmsku umjetnost imamo na pretek. Postoje brojna imena na našim prostorima koja po svojim vještinama mogu da stanu rame uz rame sa najvećima iz filmskog svijeta. Njihova imena ne bih da nabrajam jer ih zaista ima puno.

 • Koji film smatraš obaveznom lektirom za sve filmofile?  

Teško je izdvojiti samo jedan film koji bi bio obavezna filmska lektira za filmofile zbog toga što mislim da ih ima na stotine. Obavezna lektira za filmofile bi trebali biti oni filmovi koji su napravili velike preokrete, ne samo u filmskoj industriji nego i na jezik filma kao umjetnosti uopšte. Dakle, filmovi koji su oblikovali umjetnost, dali im nove pravce i nove perspektive, trebaju biti obavezna lektira. Umjesto da nabrojim filmove, dozvolite mi da nabrojim neke filmske pokrete koji su mnogo važni: Ruska montaža, njemački ekspresionizam, španski nadrealizam, francuski novi talas, i brojni, brojni drugi.

 • Kako su filmovi uticali na tebe i tvoja razmišljanja?

Najviše volim one filmove koji istražuju velike ljudske teme, moralne dileme, emocionalne ekstreme i tome slične tematike. Recimo, filmovi Luisa Bunuela su me naučili da razmišljam izvan kutije i da se život može posmatrati i izvan ustaljenih pravila i šablona. Ingmar Bergman, Akira Kurosawa, Martin Scorsese, Francois Truffaut i Quentin Tarantino su mi dali jednu novu dimenziju posmatranja na sopstvena djela koja su ti autori napravili.

 • Koja tri filma bi naveo/la kao svoje omiljene a koje kao ustanovljene klasike i zbog čega?

Moji omiljeni filmovi su: Cloud Atlas (2012), 2001: A Space Odyssey (1968), te Mar Adentro (2004). Svi oni istražuju one teme koje me zanimaju, od emocija, filozofije, moralnih dilema i istraživanja samog sebe i svega oko sebe, i svi oni u svojoj srži imaju onu karakteristiku koju kod sebe najviše cijenim, radoznalost. No, osim što imaju svu nabrojanu tematiku, navedeni filmovi imaju i stil koji mi se dopada, u kojem nemaju predrasudu da je publika manje inteligentna i ne pojednostavljuju svoju temu do banalnosti samo da bi je približili većoj masi.

 • Navedi nam najdražu filmsku repliku.

Najdraža filmska replika, hm, težak izbor. Možda onaj iz “A few good men”, kada Tom Cruise kaže: “I want the truth” i Jack Nicholson odgovara: “You can’t handle the truth!”

 • Kakva su tvoja predviđanja za budućnost svetske kinematografije? Kojim će putem ići i kojoj/kakvoj će se publici najviše obraćati?

Teško je uopšte pretpostaviti a kamoli znati u kojem pravcu ide svjetska kinematografija jer tu ima mnogo faktora. Recimo, sada dominiraju super hero filmovi i filmovi sa specijalnim efektima, što otprilike znači da većini publike odgovara taj vizualni segment, a treba napomenuti da su bioskopi opremljeni 3D, 4D pa čak i 5D tehnologijom, gdje se akcenat stavlja na ugođaj, avanturu a manje na samu priču koju filmovi imaju. No, s druge strane, online streaming i online televizija je nešto što je uzelo velikog maha (Netflix, HBO, Amazon), koji imaju sadržaj koji bih ja nazvao kvalitetnim. Mislim da je trenutni razvoj kinematografije obilježen ostvarivanjem čuda u vizualnom smislu, kako bi se možda dobilo na uvjerljivosti i kredibilnosti, te će po mom mišljenju kinematografija i ići u tom pravcu. Takođe, ne bih rekao da će se previše pobjeći od filmova u kojima je važnija priča od efekata, jer, na kraju krajeva, film bez priče i nije film.

 • Kada bi dobio/la Oskara u kojoj kategoriji bi on bio i kome bi se zahvalio/la u govoru?

Kome bih se zahvalio kad bih dobio Oskara? Pa sigurno je da bih pomenuo sve one koji su pomogli da dobijem bilo kakvu nagradu i zahvalio bih se onima koji su mi tu nagradu i dali. To je to, ništa spektakularno.

 • Da možeš da se vratiš u prošlost i budeš prisutan na snimanju bilo kog filma, koji bi to film bio i zbog čega?

Kada bih se mogao vratiti u prošlost i biti prisutan na snimanju nekog filma, to bi bio bilo koji film u kojem je glavna uloga Daniel Day Lewis, jer sam fasciniran njegovim posvećivanjem svakoj ulozi koju dobije. Možda There Will Be Blood, to bi mi bio prioritet.

A.G., 24 godine, Skoplje, radnica u banci

Три работи кои ме интересираат се филмови (серии), спорт и музика.

 • Šta je prva asocijacija kada se kaže bioskop i film?

 Уметност преточена на платно, побегнување од реалност, откривање на нови светови, откривање на самиот себеси, инспирација..

(Umetnost pretočena na platno, beg od stvarnosti, otkrivanje novih svetova, otkrivanje sebe samog, inspiracija)

 • Kakvo je tvoje mišljenje o domaćoj kinematografiji i može li ona na nekim poljima da se meri sa stranim produkcijama?

Состојбата во Македонија е ужасна во овој поглед, нема никаква подршка од државата и власта, многу мала промоција и можност. Би требало да се вложува повеќе на ова поле и да им се даде шанса на луѓето кои имат визија и талент да се остварат на филмското платно, а знаеме дека ги има многу, чист пример е Милчо Манчевски и неговите успеси во светот. Сепак живеме на Балкан, нашето никогаш не чини.

(Situacija u Makedoniji je užasna po ovom pitanju, ne postoji nikakva podrška od države i vlasti, malo je mogućnosti i promocije. Potrebno je više ulagati u ovo polje i davati šanse ljudima koji imaju viziju i talenat da se ostvare na filmskom platnu; takvih ima dosta, čist primer je Milčo Mančevski i njegovi uspesi u svetu. Ipak živimo na Balkanu, nas to nikada nije doticalo.)

 • Koji film smatraš obaveznom lektirom za sve filmofile?

Тешко е да одвојам само еден, ама би рекла The Godfather.

 • Kako su filmovi uticali na tebe i tvoja razmišljanja?

Ми дадоа нова слика за светот, ама пред се нов поглед на луѓето, нивните размислувања, емоции, стравови, љубови, желби, потреби, сонови..

( Dali su mi novu sliku sveta, ali pre svega novi pogled na ljude, njihove misli, emocije, strahove, ljubav, želje, potrebe, snove.)

 • Koja tri filma bi naveo/la kao svoje omiljene a koje kao ustanovljene klasike i zbog čega?

The Godfather – начинот на кој е напишан, аналогијата на мафијата и другите бизниси, глумата. Fight Club – The first rule of Fight Club is: You do not talk about Fight Club(smeh). Casablanca – атмосфера, музика, приказна, глума, одличен кастинг, класика.

 • Navedi nam najdražu filmsku repliku.

 I’m gonna make him an offer he can’t refuse – The Godfather

 • Kakva su tvoja predviđanja za budućnost svetske kinematografije? Kojim će putem ići i kojoj/kakvoj će se publici najviše obraćati?

За жал се повеќе се фокусираат на технологија и sci fi филмови, мислам дека така и ќе продолжат, што  мене лично не ми се допаѓа, повеќе ја сакам реалноста и приказни кои се пореални отколку за вонземјани, други светови, не постоечки суштества и слично.

(Nažalost, oni se sve više fokusiraju na tehnologiju i filmove naučne fantastike, mislim da će tako i nastaviti, što se meni lično ne sviđa. Više volim priče koje su realnije od vanzemaljaca, novih svetova, nepostojećih bića i slično.)

 • Kada bi dobio/la Oskara u kojoj kategoriji bi on bio i kome bi se zahvalio/la u govoru?

 Academy award for best international feature film (Najbolji strani/neamerički film) – јасно е зашто би била токму оваа категорија, би се заблагодарила на секој кој на директен или индиректен начин имал влијание и улога врз филмот.

 • Da možeš da se vratiš u prošlost i budeš prisutan na snimanju bilo kog filma, koji bi to film bio i zbog čega?

John Wick:action sequences или Fences, едноставно Denzel Washington I Viola Davis на едно место!

Restart magazin/Jelena Stančić