Fon der Lajen: EK ugovorila kupovinu potencijalne vakcine sa kompanijom CureVac

Evropska komisija ugovorila je kupovinu do 405 miliona doza potencijalne vakcine protiv koronavirusa sa njemačkom kompanijom KjurVak (“CureVac”), a ugovor će biti odobren u utorak, izjavila je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Kako je rekla, Evropska komisija i Evropska investiciona banka finansirali su istraživanje i razvoj vakcine koje je ta kompanija vršila, a koja je sada pokazala “opipljiv napredak”.

Fon der Lajen je dodala da će u okviru buduće distribucije, svaka zemlja članica EU dobiti vakcine istovremeno, u skladu sa ranije objavljenom Strategijom Evropske komisije za vakcinaciju.

Evropska komisija prethodno je odobrila četiri ugovora o nabavci vakcina sa kompanijama “AstraZeneca”, “Sanofi-GSK”, “Johnson & Johnson” i “Pfizer”. Pregovori sa američkom kompanijom “Moderna”, a Fon der Lajen kaže da će i taj ugovor uskoro biti finalizovan.

“Ne znamo koja će vakcina na kraju biti sigurna i efikasna. Evropska agencija za ljekove će ih odobriti tek nakon detaljne procjene. Potreban nam je širok spektar vakcina zasnovan na različitim tehnologijama”, rekla je predsjednica Evropske komisije.

Ursula fon der Lajen je dodala i da Komisija sarađuje sa COVAX-om kako bi bile obezbeđene bezbjedne i efikasne vakcine i za države sa srednjim i nižim dohotkom.

Izvor: vijesti.me