Fon der Lajen i Bajden: Smanjiti emisiju metana

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i američki predsednik Džozef Bajden založili su se za smanjenje emisije metana.

Ursula fon der Lajen je rekla da je smanjenje emisije metana “jedna od najefikasnijih stvari koje možemo da uradimo da bismo ostali pri ciljanom ograničavanju rasta globalnih prosečnih temperatura na 1,5 stepeni.

“Ne možemo da čekamo 2050. godinu, moramo brzo da smanjimo emisije”, izjavila je Fon der Lajen na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu gde je govorila zajedno sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Glavni izvor metana je poljoprivreda, a oslobađaju se i velike količine iz proizvodnje nafte i gasa.

Lajen napominje da “najveći potencijal” za smanjenje nivoa metana dolazi iz energetskog sektora.

Oko 100 zemalja podržalo smanjenje emisije metana

Predsednik Bajden je, na početku obraćanja, zahvalio svima koji su potpisali ovo, kako je rekao, “opredeljenje koje menja igru” o smanjenju emisije metana.

Oko 100 zemalja se obavezalo da će smanjiti emisiju metana kao deo napora da se obuzda globalno zagrevanje, rekao je predsednik SAD Džo Bajden na klimatskoj konferenciji.

“Jedna od najvažnijih stvari koje možemo da uradimo u ovoj odlučujućoj decenija da zadržimo 1,5 stepena na dohvatu je smanjenje emisije metana što je brže moguće. To je jedan od najjačih gasova staklene bašte koji postoje”, rekao je Bajden.

Svoj doprinos ekologiji dala je i britanska kraljevska porodica. Princ Čarls smatra da teret borbe za klimatski oporavak planete treba da preuzmu najbogatiji preduzetnici.

Izvor: rts.rs/tanjug/rojters