Forbs: Oko 900 podmornica godišnje preveze tone kokaina

Tokom novembra američka obalska straža je otkrila dve podmornice u istočnom Pacifiku, popularno nazvane “narko podmornice”. One su nosile kokain prema SAD, svaka po dve tone narkotika. Magazin “Forbs” veruje da su ti incidenti povezani sa zaplenama na obalama Evrope i procenjuje da će se trend prevoza kokaina podmornicama nastaviti i u sledećim godinama.

Iako se o zaplenama kod obale SAD saznalo skoro, one su se dogodile samo nekoliko dana pre nego što je jedna podmornica pronađena u Španiji. To je konačno pružilo dokaze za transatlansku rutu druge. Verovatno je takvih događaja bilo još, navodi Forbs.

Prema pisanju tog magazina, podmornica pronađena na obalama Evrope nije jedinstven fenomen. Iako je otkrivena hiljadama kilometara daleko, ona ima jasne veze za podmornicama pronađenim u Pacifiku.

Sve te podmornice su zapravo plovila niskog profila, pravljena tako da ne budu uočena dok plutaju plitko u vodi. To nisu prave podmornice. Njihova staklena vlakna su iznad površine vode što ih čini teškim za uočavanje.

Međutim, prethodnih godina mnoge su otkrivene a u lov na njih nekada se uključuju i avioni.

Incidenti u kojima se otkrivaju “narko-podmornice” su postali učestaliji a sve više njih se pravi. One postaju sve manje i jednostavnije.

U 2019. godini otkriveno je skoro 35 podmornice koje su prevozile narkotike. Poređenja radi, u 2017. ih je otkriveno 16 a u 2013. samo dve.

Ipak, prema pisanju Forbsa, bez obzira što se mnoge okrtiju, većina njih uspe da stigne do destinacija. Procenjuje se da je godišnje oko 900 takvih podmornica.

To znači da se godišnje transportuje oko hiljadu tona kokaina iz Kolumbije u Meksiko, odakle ide u SAD. Manje ali ne beznačajne količine pređu Atlantik.

Forbs procenjuje da će se uprkos zaplenama trend nastaviti i u sledećoj godini.

Izvor: Forbs/RTS