“Forbsova” lista najmoćnijih žena, Merkel broj jedan

Angela Merkel, kancelarka Nemačke, deveti put uzastopno je prva na listi 100 najmoćnijih žena sveta za 2019. koju je danas objavio američki časopis “Forbs”.

Na drugom mestu “Forbsove” liste je nova predsednica Evropske centralne banke i bivša generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, treća je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, a četvrta predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ovogodišnja lista najmoćnijih žena sveta je opisana kao “zbirka podsticajnih osoba i inovatorki koje na svetskoj sceni redefinišu tradicionalne sturkture moći i ostavlaju trajni uticaj na svaku industriju i sferu uticaja”, naveo je časopis na svom portalu.  

“One koriste svoju moć i platforme da se uspnu na lestvicama globalnog biznisa, rešavaju najveće svetske probleme, transformišu kulturne narative i ostvaruju značajne korake ka napredovanju ka jednakosti”, piše “Forbs”.

Od žena iz regiona, među prvih 100 nalazi se premijerka Srbije Ana Brnabić koja se po drugi put uzastopno nalazi na ovoj listi. 

Ona je zauzela 88. mesto i tako napredovala za tri pozicije, jer je prošle godine bila 91.

Među pridošlicama na “Forbsovoj” listi je, na posljednjem, 100. mestu, aktivistkinja iz Švedske, 16-godišnja Greta Turnberg koja se bori protiv klimatskih promena.

Izvor: Vijesti.me