Formirana istorijska koalicija u Irskoj

Irska je danas dobila novu vladu nakon četiri meseca postizbornih pregovora.

Centrista Majkl Martin će kao premijer voditi koaliciju sačinjenu od do sada ljuto suprotstavljenih stranaka.

Martinova partija desnog centra Fina Foil (Fianna Fail) sklopila je koaliciju sa strankom odlazećeg premijera Lea Varadkara Fajn Geil (Fine Gael) i malom Zelenom partijom.

Fina Foil i Fajn Geil nikada do sada nisu bile u koaliciji. U vreme nastanka tih partija, tokom građanskog rata po dobijanju nezavisnosti od Velike Britanije, one su se nalazile na suprotnim stranama u ratu.

“Verujem da se politika iz vremena građanskog rata odavno završila u ovoj zemlji, ali današnja politika građanskog rata se okončava u parlamentu. Dve velike partije se udružuju s trećom velikom partijom, Zelenom partijom, da ponude zemlji ono što joj je potrebno – stabilnu vladu za dobrobit zemlje i poboljšanje našeg sveta”, rekao je Varadkar.

Za Martinovo imenovanje je glasalo 93 poslanika, 63 je bilo protiv a troje se uzdržalo. On je kasnije od predsednika države dobio službeni pečat.

Prema međustranačkom dogovoru, Martin će voditi vladu do kraja 2022, a zatim prepustiti funkciju Varadkaru.

Levičarski nacionalistički Šin Fejn je ostao izvan vlade iako je osvojio najviše glasova na februarskim izborima. Oni nisu uspeli da sakupe dovoljnu podršku za formiranje vlade. Irski centristi oduvek odbijaju saradnju sa Šin Fejnom zbog istorijskih veza te stranke s Irskom republikanskom armijom (IRA) i decenijama nasilja u Severnoj Irskoj.

Izvor: b92.net