FPN – prijemni ispit

Na Fakulteta političkih nauka postoje tri različita testa iz tri oblasti, u zavisnosti za koji se smer opredelite. Svaki test sadrži predmete: ustav i pravo građana (10 bodova; na zaokruživanje) i sociologiju (vredi 20 bodova; pola zaokruživanje, pola popunjavanje), a treća oblast može biti srpski, polažu ga budući novinari; psihologija, namenjena socijalnim radnicima; istorija koju spremaju i politikolozi i diplomate i taj deo testa ujedno donosi i najviše poena (30) i isključivo je na popunjavanje.


Na samom fakultetu postoji i pripremna nastava koja se održava u dva roka, martu i junu i plaća se, ali uz nju dobijate besplatnu zbirku sa pređašnjim ispitnim pitanjima. Ako se ipak odlučite da ne želite ići na pripremnu nastavu, zbirku pitanja možete kupiti u skriptarnici fakulteta.
U nekim srednjim školama se vrše promocije fakulteta, ako ste srećnik da baš pohađate te srednje škole, dobićete 15% popusta na pripremnu nastavu. Mišljenje o pripremnoj nastavi je podeljeno, ali jedina stvar koja zaista svima mnogo znači jeste što predavači naznače koje gradivo je izbačeno iz literature tj. koje nije potrebno učiti.
Takođe, u pripremnom periodu, stariji studenti formiraju fejsbuk grupe za svaki smer, gde pomažu budućim brucošima sastavljajući im testove koji liče na sam prijemni ispit. Vežbanja se šalju nekoliko puta nedeljno iz sve tri oblasti.


Učenje za prijemni vremenski nije toliko zahtevno, većina učenika ga spremi u periodu od mesec dana i dobro se kotira na rang listi.
Bitno je učiti samo iz literature koja se nalazi na sajtu fakulteta i ne oslanjati se ni na jedan drugi izvor, a pogotovo ne skripte jer se to pokazalo kao vrlo pogubno za neke buduće studente.
Pošto je test isti za smerove politikologiju i međunarodne odnose, većina konkuriše na oba. Međutim, od prethodne godine je na žalost za to potrebno platiti duplu prijavu, dakle dvostruku cenu ispita.
Vremensko trajanje ispita traje 2h, ali je optimalno vreme za izradu testa 30min.
Bitna stavka jeste da se pitanja popunjavaju/zaokružuju samo hemijskom olovkom. Obične olovke, gumice ili bilo koje drugo sredstvo nije dozvoljeno ni uneti na ispit. Ko prekrši ovo pravilo i pokuša da prvo piše običnom, a potom odgovore pređe hemijskom olovkom, test će biti označen kao nevažeći.


Rezultati i preliminarna rang lista izlaze dan nakon prijemnog ispita. Nakon toga slede žalbe, uvid u testove, a potom i sam upis. Sva dokumenta potrebna za upis se mogu naći u skriptarnici fakulteta po povoljnim cenama. Na vama je da donesete popunjene uplatnice za prvu ratu, ako ste upalo na samofinansiranje i naravno sliku za indeks koju će vam zalepiti osoblje fakulteta.


Posle stresnog perioda sledi najduži raspust u životu jednog đaka, a potom počinje prvi semestar i čuvena ‘Brucošijada’ koja se nikako ne sme propustiti jer je namenjena novim kolegama.

Ana Mihaljčić