Francuska ignoriše pozive EU da ukine zabranu izvoza lekova

Francuska je tokom krize sa koronavirusom proširila listu lekova koji su obuhvaćeni zabranom izvoza uprkos pozivima Evropske unije da ukine ograničenja koja bi mogla izazvati nestašice u drugim državama, prenio je Rojters.

Dodatno ograničavanje uvoza odobreno je dva dana pre jučerašnje video konferencije lidera bloka, sa ciljem da ojačaju finansijsku solidarnost u borbi protiv pandemije i sačuvaju zajedničko tržište, koje je zasnovano na slobodnom protoku roba, piše britanska agencija.

Evropska komisija je 7. aprila poslala pismo francuskoj vladi u kojem je poziva da ukine zabrane izvoza za desetine vitalnih lekova za obolele od koronavorusa, izjavili su zvaničnici EU za Rojters.

Međutim, umesto da usliši poziv, Pariz je uveliko proširio listu lekova obuhvaćenih zabranom, prema pismu u koje je Rojters imao uvid, a koje je francuska agencija za lekove ANSM poslala farmaceutskim distributerima 21. aprila.

Rojters navodi da za te distributere važe privremene zabrane, a da su proizvođači, poput francuskog farmaceutskog giganta Sanofi, izuzeti od ograničenja izvoza.

Prema pisanju agencije, kabinet francuskog premijera, ministarstvo zdravlja i agencije za lekove, nisu odgovorili na zahteve da daju komentar.

Jedan izvoz iz industrije, direktno upućen u događanja, rekao je da je cilj francuskih ograničenja da se spreči da distributeri prodaju lekove izvan zemlje po većoj ceni u jeku epidemije kovida-19 kod kuće.

Među lekovima koje distributeri ne mogu izvoziti iz Francuske su antibiotici, analgetici, sedativi i relaksansi mišića, kao i nekoliko onih koji se testiraju kao moguća terapija za kovid-19, uključujući remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir i ritonavir, prema listi francuske agencije. 

Zabrane se odnose i na insulin, koji je od vitalnog značaja za obolele od dijabetesa širom Evrope.

Rojters dodaje da nekih od lekova sa liste ima dovoljno u Francuskoj, ali ne i u nekim drugim članicama EU.

To je slučaj sa atrakurijumom i rokuronijumom, lekovima za opuštanje mišića, koji se koriste za stavljanje teško obolelih od kovida-19 na respirator.

Italija, Holandija i Belgija su bile među članicama EU koje su upozorile da će ta dva leka ubrzo nestati u njihovim zemljama, prema internoj EU listi deficitarnih lekova od 1. aprila, u koju je Rojters imao uvid.

Polovina država EU je sastavila dugačku listu lekova čiji je izvoz ograničen tokom pandemije.

Komisija je više puta poručila da takve mere, koje variraju od potpune zabrane do zahteva za odobrenje izvoza, rizikuju da izazovu nestašice u drugim članicama bloka.

Izvršno telo EU je poslalo pisma Francuskoj, Poljskoj, Letoniji, Rumuniji, Slovačkoj, Mađarskoj i drugim državama centralne Evrope, pozivajući ih da uklone barijere “koje bi mogle blokirati našu kolektivnu sposobnost da efikasno odgovorimo na epidemiju koronavirusa”, stoji u dokumentu EU, kako prenosi Rojters.

Neke istočne države su delimično uslišile pozive EU, kazalo je troje zvaničnika, navodeći da su među njima Poljska i Slovačka.
Francuska, druga po veličini ekonomija EU, izazvala je negodovanje ostalih članica početkom marta, kada je odlučila da zabrani izvoz zaštitne opreme, kao što su maske.

Brisel je ocenio da je ta mera legalna jer je prodaja izvan granica i dalje dozvoljena ako je prethodno odobrena, ali je to izazvalo slične poteze drugih država EU i pogoršalo nedostatak zaštitne opreme širom Evrope.

I Nemačka je u početku uvela zabrane izvoz zaštitne opreme, ali ih je ukinula nakon pritiska EU.

Sudski proces protiv Pariza?

Portparolka Evropske komisije je juče izjavila za Rojters da je Francuska jedna od malobrojnih članica EU koje ignorišu pozive za ukidanje određenih barijera za trgovinu lekovima.

Ona je kazala da su u toku pregovori da se ubedi Francuska, glavna tačka za distribuciju lekova širom Evrope, da ukine “nesrazmerne” restrikcije. Ako ne dođe do kompromisa, Komisija bi mogla pokrenuti sudski proces protiv Pariza, dodala je.

Izvor: Vijesti.me