Francuska vratila Alžiru lobanje boraca protiv kolonijalizma

Lobanje alžirskih boraca kojima su francuske kolonijalne snage odrubile glave, vraćene su u Alžir pošto su decenijama bile izložene u muzeju u Francuskoj.

Na aerodromu u Alžiru priređen je svečani doček vojnom avionu s posmrtnim ostacima boraca protiv kolonijalizma čije dopremanje je rezultat višegodišnjih napora alžirskih istoričara a dolazi u trenutku kada se u svetu sve više preispituje nasleđe kolonijalizma.

“Odvažni borci otpora koji su se borili protiv kolonizacije imperijalne Francuske decenijama su prikazivani na nemoralan način, poput vulgarnih antičkih objekata, bez poštovanja za njihovo dostojanstvo. To je monstruozno lice kolonijalčizma”, rekao je načelnik alžirske vojske Said Čengiha, prenosi AP.

Pogubljeni Alžirci borili su se protiv francuske kolonijalne vojske koja je okupirala Alžir 1830. i učestvovali u pobuni 1849. godine. Posle toga su pogubljeni, a lobanje su im odnete u Francuku kao trofej.

Alžirski istoričar Ali Farid Belkadi je 2011. godine otkrio da se lobanje nalaze u Muzeju čoveka u Parizu i obavestio alžirske vlasti. Godinama je lobirao za njihov povratak i tadašnji predsednik Abdelaziz Buteflika konačno je podneo zahtev za repatrijaciju koju je Emanuel Makron odobrio 2018. ali je vraćanje odlagano sve do danas zbog birokratskih procedura.

Izvor: tanjug