Francuski BDP pao za 11 odsto

Aktivnosti u francuskoj ekonomiji ove će godine verovatno pasti za 11 odsto zbog krize izazvane koronavirusom, a očekuju se još teži dani dok se stanje ne smiri za godinu dana, izjavio je u utorak ministar finansija Bruno Le Maire, piše Hina. 

U Francuskoj su sredinom marta uvedene jedne od najstrožih evropskih mera zaštite od koronavirusa, a ublažavanja su počela tek 11. maja. Kafići, barovi i restorani mogu se od utorka ponovo otvarati za redovno poslovanje.

“Virus nas je teško pogodio. Preduzeli smo efikasne mere kako bismo zaštitili zdravlje Francuza, ali smo ekonomiju praktično zaustavili na tri meseca”, rekao je Le Maire.

“To ćemo platiti padom (BDP-a)”, rekao je, dodajući da se pripremljenim rebalansom proračuna predviđa smanjenje BDP-a za 11 odsto. Prethodno je bio procenjen pad od osam odsto.

Otvaraju se kafići, barovi i restorani

Dok se u utorak ponovo otvara oko 300 hiljada kafića, barova i restorana, Le Maire najavljuje da će se do kraja godine moći koristiti donacije iz vladinog fonda za solidarnost, kako bi se preduzećima pomoglo u pokrivanju fiksnih troškova.

“Najteže je još uvek pred nama, u socijalnom i ekonomskom pogledu”, rekao je Le Maire.

Vlada pokušava da spreči niz bankrota u maloprodaji tražeći kupce za velike lance odeće koji zapošljavaju hiljade ljudi, rekao je francuski ministar finansija.

Ranije je najavio podršku turističkom sektoru i automobilskoj industriji. Kazao je da se mere za avio industriju pripremaju za sledeću nedelju, a pomoć za start-apove i građevinarstvo trebala uslediti nakon toga.

Izvor: vijesti.me