Francuski desničarski list u središtu rasističkog skandala

Jedan francuski desničarski list izazvao je rasistički skandal ilustracijama na kojima je političarka Danijel Obono, Francuskinja afričkog porekla, prikazana kao robinja.

U članku pod naslovom “Danijel Obono u doba ropstva”, list “Valers aktuels” objavio je izmišljeni izveštaj o povratku Obonove u Afriku iz doba 18. veka, a političarka je na pratećim ilustracijama prikazana sa lancima oko vrata.

Svoje nezadovoljstvo ona je izrazila objavom na Tviteru, na šta je uredništvo lista odgovorilo tvrdnjom da je reč o izmišljenoj priči na temu užasa ropstva koje su sami Afrikanci organizovali u 18. veku. U izjavi za jednu televizijsku stanicu, zamenik glavnog urednika lista uputio je svoje lično izvinjenje Obonovoj, dodajući da mu je žao ako je neko mogao da pomisli da je list rasistički, ali je istakao da je svrha članka da pokaže da je, uporedo sa trgovinom robljem kojom su se bavili Evropljani, postojala i ona koju su u svojim rukama držali Afrikanci.

Obonova, koja je poreklom iz Gabona, je rekla da je sporni članak “prekoračio granicu” i da predstavlja uvredu za njene pretke, kao i za Francusku Republiku.

Skandal je izazvao osude u političkim krugovima u Francuskoj, a podršku Obonovoj su, između ostalih, pružili predsednik Emanuel Makron i premijer Žan Kasteks, navodi CNN.

Izvor: tanjug