Francuski izbori: Pobeda Makrona pobeda EU, Le Penove – raspad i kraj proširenja

(Фото EPA-EFE/LUDOVIC MARIN/POOL)

BRISEL – Kandidat u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, u nedelju, sadašnji šef države Emanuel Makron smatra da molbe za članstvo u Evropskoj uniji Ukrajine, Gruzije i Moldavije krajnje teško mogu biti razmotrene, dok Zapadnom Balkanu treba dati podstrek i zato je Francuska, predsedavajuća EU, za jun i sazvala susret vođa Unije i tog regiona. Kandidatkinja krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, kako proizlazi iz njenih i stavova njenih saradnika, protivi se ulasku u EU novih članica sa Zapadnog Balkana, posebno Albanije i delova tog regiona gde je stanovništvo, kako naglašava, većinom muslimansko, a ukoliko bi postala predsednica Francuske, opozvala bi francusko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, piše Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta.

Marin Le Pen je poručila da članice EU moraju biti oslobođene prevlasti „birokratije u Briselu”, uz vraćanje nacionalnih granica, a to se vidi kao kraj i EU kakvu znamo sada, kao i vrlo verovatno bilo kakvog proširivanja, saglasni su i zvaničnici u Savetu ministara EU i Evropskoj komisiji u Briselu.

Čelnica Nacionalnog okupljanja je takođe za izlazak Francuske iz vojne strukture NATO, jer, kako kaže, ne želi da „Francuska biva uvučena u ratove koji nisu njeni”.

Stav većine čelnika i medija u članicama EU je da je pobeda Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj ne samo poželjna zarad jačanja Unije, već i preko potrebna jer bi dolazak krajnje desničarske kandidatkinje na vlast u Parizu značio kraj EU kakva sad postoji, odnosno njen istorijski, politički raspad i raspad vrednosti na kojima počiva, javlja Beta.

To su, u dosad nezapamćenom zauzimanju za jedno političko opredeljenje na izborima u nekoj zemlji Unije poručili u zajedničkoj izjavi socijalistički premijeri Nemačke, Španije i Portugalije, Olaf Šolc, Pedro Sančes i Antonio Kosta, što svedoči da se nedeljni izbori u Francuskoj vide kao presudan trenutak za EU.

Opstanak i jačanje Evropske unije ovakve kakva je sada je za većinu ostalih partnera u EU zalog nedeljnih izbora u Francuskoj.

Jer, pobeda Le Penove, pristalice „saveza nezavisnih država”, teško bi uzdrmala temelje Unije i učinila da se njeno ustrojstvo i mehanizmi delovanja potpuno preinače i nametnu se vladajuće garniture u zemljama koje su za vraćanje mnogih ovlašćenja sa institucija Unije na nacionalnu ravan, poput Mađarske i Poljske pre svega.

Bliska saradnica Le Penove, poslanica i članica svih delegacija za saradnju s partnerima na Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu, Dominik Bild to posebno temeljito stalno obrazlaže i tako je već ranije poručila da bi „ulazak Albanije u članstvo EU bio tempirana bomba, islamizam i terorizam…”

Ovakav stav se u Nacionalnom okupljanju obrazlaže širim ciljevima odbrane Evrope od masovne imigracije, islamizma i terorizma, za šta se naročito optužuje nepromišljenost i odsustvo prave politike u institucijama EU.

Još 2017. je u kampanji za predsedničke izbore, koje je izgubila, Marin Le Pen poručila: „Poništiću priznanje Kosova… Prema Srbima je načinjena ogromna nepravda devedesetih i Evropa je dužna da tu nepravdu ispravi, Kosovo je sveta srpska i hrišćanska zemlja koja je poslednja brana stvaranju nove islamske države u Evropi”.

Izvor: politika.rs