Francuski izumitelj Franky Zapata preleteo Engleski kanal

Već po drugi put u rasponu od samo dve nedelje Francuski izumitelj Franky Zapata, osnivač sprave po imenu Flyboard i Flyboard Air, pokušao je da na svom izumu-letelici sa mlaznim pogonom, preleti Engleski kanal.

Prvi put mu to nije pošlo za rukom jer je promašio platformu za gorivo ali iz drugog puta njegov hoverboard sa mlaznim motorom je uspešno prešao čitav Lamanš.

Poduhvat

Zapata je započeo svoj put iz Sangatte u Francuskoj, i za 22 minuta je stigao u Englesku ostvarivši  brzinu od 170 kilometara na čas tokom prelaska. Tokom svog puta napravio je samo jednu pauzu da preuzme gorivo.

Ovaj poduhvat je još impresivniji ako se uzme u obzir da je sam hoverboard sa mlaznim motorom razvijen tek pre tri godine od strane Zapate i njegovog tima.

Ovime Zapata je želeo da na svoj način proslavi sto desetu godišnjicu od prvog leta avionom preko Engleskog kanala.

Čovek na nebu

Franky Zapata, profesionalni pilot letenja, autor dva izuma i osnivač Zapata Racing-a,već je odavno usmerio sve svoje napore kako bi što bolje razvio ovakav način transporta, kako preko kopna tako i preko vode.

On i njegov tim rade naporno kako bi u ne tako dalekoj budućnosti lične letelice postale svakodnevnica.

Zapata iza sebe već ima jedan rekord a to je najduži let hoverboard-om, nešto malo više od 2 kilometara, koji je ostvario 2016 godine.

Prelazak kanala mu je doneo još jednu titulu a to je prva osoba u istoriji koja je prešla kanal na letelici sa mlaznim pogonom.

Autor: Vukašin Janković