Francuski ministri se hranili u tajnim restoranima i pored restriktivnih mera

U Francuskoj je pokrenuta istraga zbog navoda da su se ministri i drugi zvaničnici hranili u tajnim restoranima, što je u suprotnosti sa restriktivnim merama.

Restorani u Francuskoj zatvoreni su od oktobra kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, a kancelarija pariskog Tužilaštva saopštila je da je u nedelju otvorena istraga zbog mogućih optužbi za ugrožavanje zdravlja i rad na crno, prenosi AP.

Na video-snimku koji je emitovala francuska mreža M6, nepoznati muškarac je izjavio da je jeo u dva ili tri tajna restorana sa određenim brojem ministara francuske vlade.

Članovi vlade odmah su negirali postojanje takvih restorana, a ministar unutrašnjih poslova Žerar Dermanjin zatražio je od policije da istraži navode.

Portparol vlade Gabrijel Atal izjavio je za televiziju LCI da zvaničnici istražuju izveštaje o tajnim restoranima već mesecima i da je identifikovano oko 200 osoba koje će biti kažnjene.

“Ministri u vladi su u obavezi da budu besprekorni i uzor drugima”, rekao je Atal.

Tužilaštvo je danas saopštilo da se istraga nastavlja uprkos činjenici da je muškarac, koji je govorio u video-snimku povukao svoju izjavu.

Restorani u Francuskoj zatvoreni su od oktobra kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, a u toj zemlji na snazi je i novo delimično zaključavanje, jer su jedinice intenzivne nege prepune pacijenata obolelih od virusa kovid 19.

Izvor: b92.net/tanjug