Francuski sindikati prvi put zajedno protiv reforme penzija

Svi sindikati u Francuskoj prvi put zajedno izlaze na ulicu i raznim skupovima protestuju protiv najavljene reforme penzija u nadi da izvrše pritisak na vlasti, 13. dana štrajka koji je paralisao većinu gradova.

Predstavnici sindikata su već u sredu pozvani u vladu na pregovore, javio je radio France Info.

Okupljanja su već počela u nekim delovima zemlje, ali se uveče najavljuje veći dolazak građana.

Protivnici univerzalnog sistema isplata penzija, umesto dosadašnjih 42 režima, žele novim protestima da vrše snažan pritisak na vlasti posebno posle ostavke Žan-Pola Delavoaa, incijatora projekta reforme, osumnjičenog za sukob interesa.

To je treći protest od početka decembra. Na prvom okupljanju 5. decembra bilo je više od 800.000 ljudi širom Francuske. Na sledećem, 11. decembra bilo je oko 339.000, ali u utorak izlaze predstavnici svih sindikata, čak i oni koji su do sada podržavali reforme, koje je obećao predsednik Emanuel Makron u predizbornoj kampanji.

Paralelno s protestima, već 13. dana uzastopno traje štrajk železnice u celoj Francuskoj, a u Parizu ne radi većina linija metroa. Zbog štrajka podzemne železnice, u glavnom gradu su velike gužve u saobraćaju.

Francuski mediji sumnjaju da će se situacija poboljšati do božićnih praznika. Prema anketama, 62 odsto Francuza podržava štrajk, ali većina želi “primirje” za vreme praznika.

Francuski premijer Eduar Filip ponovio je da je vlada “u potpunosti rešena” da sprovede reformu penzija uprkos štrajku saobraćaja od 5. decembra i protesta građana i sindikata. 

“Rešenost moja, vlade i velike većine je potpuna”, rekao je Filip u parlamentu braneći reformu univerzalnog sistema isplata penzija umesto dosadašnja 42 režima.

Izvor: N1